Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Oι νέοι έχουν το λόγο


               Μου τον σύστησε φίλος . ¨ Είναι , μου είπε , υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε μεγάλο πολιτικό συνδυασμό της πόλης. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά .

               Πήγα στο γραφείο του και τον γνώρισα από κοντά . Είχα μπροστά μου έναν άχρωμο , άγευστο , άοσμο νέο , συνεσταλμένο , που πήρε την μεγάλη απόφαση να δοκιμάσει στον πολιτικό ¨στίβο¨ .

              Άρχισε ανάποδα ο νεαρός της ιστορίας . Αντί να ξεκινήσει πρώτα την επαγγελματική του καριέρα , μπαίνοντας στο ¨καμίνι¨ της αγοράς , με τις συγκρούσεις , με τις αντιπαλότητες , που θα του έδιναν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες , προτίμησε να γίνει πολιτικός , να υπηρετήσει κατεστημένες καταστάσεις και να βιώσει εκ του σύνεγγυς την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού .

             Ξεκινούν με τίτλους και πτυχία , για να κερδίσουν τη ζωή σήμερα οι νέοι μας . Στις ¨ μάχες ¨ που θα δώσουν μέσα στον ¨πόλεμο¨που λέγεται ζωή απαιτούνται και άλλα επιπρόσθετα των ανωτέρω προσόντα .

            Ένα παλαιό τρίπτυχο , που έλεγαν οι παλιοί τα λέει ¨΄ολα ¨ : ¨Θάρρος , θράσος , αναίδεια ¨. Είναι οι έννοιες που πρέπει να έχει υπόψη του , ο κάθε νέος , που επιθυμεί να πάει ¨ μπροστά ¨ .

            Και πρώτα το θάρρος , αυτό που λέμε η τολμηρή αντιμετώπιση του ανακύψαντος προβλήματος . Με νηφαλιότητα  και χωρίς πανικούς και ψυχικούς ενδοιασμούς , πάντα με σεβασμό στα υπάρχοντα δεδομένα να προχωράμε και να δίνουμε τη γνώμη μας .

            Ο συνδυασμός θάρρους και θράσους φέρνει τις περισσότερες φορές καλά αποτελέσματα . Γιατί  το θράσος είναι ένα ¨σκαλοπάτι¨ πιο πάνω από το θάρρος . Λίγοι το χρησιμοποιούν και αυτοί είναι τα ¨δυνατά¨ μυαλά , εκείνοι που ¨ πατάνε ¨γερά στα πόδια τους .

            Η αναίδεια τέλος είναι κάτι , που ξεφεύγει από τον σωστό τρόπο μιας ευγενούς και ειλικρινούς παρουσίας . Χαλάει , πολλές φορές με τη χρήση της , ο ομιλών , το κλίμα και το κύρος μιας σύσκεψης . Παράλληλα , όμως , ¨ταρακουνάει¨ συνειδήσεις , για κάποιες σκέψεις και απόψεις που τέθηκαν , με τα ερωτηματικά και τις αντιρρήσεις του ,  ο δήθεν αναιδής ομιλητής .

            Κλείνοντας τις σημειώσεις μου , έχω να πω , ότι τα θέματα για τους νέους είναι ανεξάντλητα . Απομένει δε σε αυτούς να κάνουν τις όποιες επιλογές τους .

            Β.Π – Βόλος 23-5-2014 .    

              

            

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: