Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Βάλια Κάλντα , ένας Εθνικός Δρυμός


               Ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας είναι η Βάλια Κάλντα . Με ξεναγό τον Γιώργο , που κατάγεται από το χωριό Περιβόλι-Γρεβενών , που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου . Βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης των Γρεβενών. Υψόμετρο 1370 μέτρα . Είναι το πρώτο χωριό , πριν μπούμε στον Εθνικό Δρυμό . Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και το δάσος .

               Το ραντεβού μας στην πλατεία , όπου μετά από ένα καφεδάκι και την προετοιμασία του φωτογραφικού εξοπλισμού , ξεκινάμε με το αγροτικό για την περιπέτεια . Ο Γιώργος συνεχίζει μαζί με τα αδέλφια του την παράδοση της οικογένειας . Το καλοκαίρι τα ζώα μετακομίζουν στο Περιβόλι και τον χειμώνα κατεβαίνουν στο Αργυροπούλι στη Λάρισα .

               Καθώς κατευθυνόμαστε προς το Δρυμό συναντάμε ένα βοσκό που μας λέει ότι πηγαίνοντας στο μαντρί , είδε μια αρκούδα . ¨ Συναντάμε συχνά αρκούδες , φυσικά από μακριά και ευτυχώς δεν είχαμε κάποια σοβαρά προβλήματα ¨ .

             ¨Βάλια Κάλντα¨στα βλάχικά σημαίνει ζεστή κοιλάδα . Στο μακρινό παρελθόν ήταν άμεσο μέρος , λημέρι ληστών , που έβρισκαν καταφύγιο στα πυκνά δάση της . Κάπου το 1966 χαραχτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός για να προστατέψει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ( τις αρκούδες , τις βίδρες , τους λύκους , τις πέστροφες , τα μαυρόπευκα και τα ρόμπολα που ξεπερνούσαν σε ηλικία τα700 χρόνια ) . Ο πυρήνας του έχει έκταση 34000 στρέμματα , αποτελείται από τη Βάλια Κάλντα – στα 1200 μ – και τις πλαγιές των γύρω κορυφών Φλέγκα 2159 μ , Αυτιά 2177 μ . Εδώ συναντιέται η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος . Βρισκόμαστε στη είσοδο του Δρυμού . Μπροστά μας ξεδιπλώνεται μια μαγική εικόνα . Στον ορίζοντα οι βουνοκορφές έπαιζαν με τα σύννεφα κρυφτό , τα αιωνόβια δένδρα σχημάτιζαν ένα ατέλειωτο χαλί . Διακρίνω μερικά κεραυνόπληκτα δέντρα , που προσθέτουν μια άγρια ομορφιά στο τοπίο . Οι ψηλές κορφές αγκαλιάζουν προστατευτικά μια σπουδαία κιβωτό ζωής . Θεόρατα μαυρόπευκα ανεβαίνουν σαν αναστάσιμες λαμπάδες προς τον ουρανό , ρόμπολα δίνουν φουτουριστικές διαστάσεις στο τοπίο με τα παράξενα σχήματά τους και  οξιές ξεδιπλώνουν την παλέτα των χρωμάτων τους .

               Παρατηρώ και φωτογραφίζω ασταμάτητα , αλλάζω φακούς και κάρτες στη μηχανή , προσπαθώ να βρω το κατάλληλο σημείο για την καλύτερη φωτογραφία απομακρυσμένος από την παρέα .

               Συνεχίζουμε το ταξίδι καθώς η βροχή σταματά και ο ουρανός καθαρίζει από τα σύννεφα . Κατά τη διαδρομή τα μικρά ρυάκια πετάγονται εδώ και εκεί και κατεβάζουν το ολόδροσο νεράκι τους με περίσσια ομορφιά και τόσο ωραία ακουστική , που δεν γίνεται να μη τη χαζέψεις .

               Οι εικόνες γύρω μας είναι πραγματικά πολύ όμορφες . Το ειδυλλιακό σκηνικό ενισχύεται από τα δροσερά νερά του ρέματος του Μπάμπαλα όπου σταματάμε . Το κελάηδημα των πουλιών και οι μυρωδιές της φύσης ονειρικά . Οι ακτίνες του ήλιου προσπαθούν να ξεγελάσουν τα πυκνά φυλλώματα και να περάσουν ανάμεσά τους . Οι εικόνες είναι καταπληκτικές καθώς τα φύλλα στα πλατάνια παίρνουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα κάνοντας αντίθεση με το βαθύ πράσινο χρώμα των ψηλών πεύκων . Η Βάλια Κάλντα δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος , αλλά ένα καταπληκτικό , ζωντανό τοπίο , ένα σπουδαίο οικοσύστημα . Οι μοναδικής ομορφιάς εικόνες ζεχειλίζουν από ζωή . Ακόμα και η παραμικρή αποκομμένη νερολακκούβα  είναι γεμάτη βατράχια και τρίτωνες . Μόλις στερέψει τα μικρά αυτά ζώα τυλίγονται στο σάλιο τους και περιμένουν υπομονετικά πότε θα ξαναγεμίσει νερό για να ζωντανέψουν ξανά .

               Μαγεμένος από το τοπίο φωτογραφίζω συνεχώς χωρίς να το καταλάβω ενώ ο Γιώργος φωνάζει και μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να γυρίσουμε στο χωριό και γελώντας μου προτείνει ότι θα ξανάρθουμε αν το θέλω . Επιστρέφουμε και αφήνουμε πίσω μας την κιβωτό της φύσης με το σκεπτικό ότι σύντομα θα επιστρέψουμε για να ανακαλύψουμε και τις υπόλοιπες ομορφιές της .

 
               Λ.Τζέκας- Λάρισα 23/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: