Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

30 διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου


Είναι τυχαίο ; Πως να το πει κανείς . Δύο μεγάλοι Γάλλοι πολίτες , με τους αγώνες τους και τις εμμονές τους επέτυχαν να καθιερωθούν δύο παγκόσμιοι αθλητικοί θεσμοί , που δεσπόζουν σήμερα στο διεθνές αθλητικό στερέωμα .

               Ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουρμπετιέν (1863-1937) ήταν Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός , αλλά ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτής της Διεθνους Ολυμπιακής Επιτροπής , αναβιωτής και πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων .

                Ο Ζιλ Ριμέ (1873-1956) δικηγόρος , γόνος αριστοκρατικής οικογένειας , είχε την υπομονή και την οξυδέρκεια μετά από αγώνες ετών να πετύχει την καθιέρωση του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου . Μια διοργάνωση που απογείωσε το ποδόσφαιρο και το έκανε υπόθεση ολοκλήρου του κόσμου .

               Η σέντρα στην Ουραγουάη . Η διοργάνωση ενός  Παγκοσμίου Κυπέλλου στα χρόνια του μεσοπολέμου αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση . Ο Ζιλ Ριμέ πήρε το πράσινο φως τον Μάϊο του 1928 , αλλά λόγω του υψηλού κόστους όσες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν στην αρχή πρόθυμες να αναλάβουν το βάρος υπαναχώρησαν και έγινε σαφές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο ή θα ματαιωνόταν ή θα γινόταν σε χώρα εκτός Ευρώπης . Η Ουρουγουάη , κάτοχος του χρυσού μεταλλείου στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες , πήρε ουσιαστικά το χρίσμα άνευ αντιπάλου με το πρόσχημα ότι το 1930 θα γιόρταζε τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της . Αργεντινή , Βραζιλία , Βολιβία , Περού , Μεξικό και ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα , όχι όμως και οι ευρωπαϊκές χώρες . Οι αποστάσεις ήταν τεράστιες , το οικονομικό βάρος της μετακίνησης δυσβάσταχτο και χρειάστηκε η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης της Ουρουγουάης ότι θα καλύψει όλα τα έξοδα των αποστολών για να υπάρξει μια μικρή ανταπόκριση . Χαραχτηριστικό είναι ότι για να συμμετάσχει η Ρουμανία , έδωσε προσωπική δέσμευση ο Βασιλιάς της Κάρολος Β΄, ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω της πολύμηνης απουσίας τους !

                    Οι αποστολές της Ρουμανίας του Βελγίου και της Γαλλίας με τη συνοδεία του Ριμέ , τριών διαιτητών και του τροπαίου έφυγαν με το ίδιο ατμόπλοιο για την Ουραγουάη , με τους παίκτες να κάνουν τις προπονήσεις στο κατάστρωμα .

                    Δέκα χιλιάδες Ουραγουανοί τους υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Μοντεβίδεο , με τους αγώνες να διεξάγονται στο στάδιο cantenario που ξεκίνησε να κτίζεται τον Φεβρουάριο 1930 για να είναι έτοιμο τον Ιούλιο , πέντε μήνες μετά την έναρξη του Μούντιαλ .

 

Παρά τις ελλείψεις η διοργάνωση πέτυχε και χάρη στο οργανωτικό μυαλό του Ζιλ Ριμέ έγινε τελικά θεσμός .

               Με την ευκαιρία ας αναφέρουμε ότι οι χώρες που κατέκτησαν Παγκόσμια Κύπελλα είναι : Βραζιλία 5 φορές , Ιταλία 4 φορές , Γερμανία 3 φορές , Ουρουγουάη 2 φορές , Αργεντινή 2 φορές , Αγγλία , Γαλλία , Ισπανία από μια φορά και αναμένουμε την εφετινή νικήτρια του Μουντιάλ 2014 .

               Απουσιάζουν δύο παγκόσμιες διοργανώσεις 1942 , 1946 που δεν έγιναν λόγω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου .

 
               Β . Παλαμηδάς , Ιούνης 2014 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: