Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μια επίσκεψη ανεπανάληπτη


               Πάνε από τότε 25 χρόνια . Φαντάζει σαν όνειρο . Και όμως υπήρξε ένα γεγονός , εκείνη η προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους .

               Αποδέκτες μιας ευγενούς και τιμητικής πρόσκλησης του τότε Διοικητού του Αγίου Όρους κ Κωνσταντίνου Λούλη , με αφορμή την τελετήν ενθρονίσεως ως Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου του πατρός Εφραίμ με την συνοδεία της Κυπριακής Αδελφότητος .

              Ήταν το πρώτο πενθήμερο Μαΐου 1990 , ημέρα Σάββατο ,  όταν φτάσαμε οδικώς στο ήσυχο και φιλόξενο λιμάνι της Ιερισσούς , μιας πόλης έναντι της Μονής Βατοπεδίου . Στο λιμεναρχείο μεγάλος πυρετός , επίσημοι , αρχές , προετοιμασίες για τη μετάβαση στη Μονή . Από τους πρώτους ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Δημητριάδος π Θωμά Συνοδινόν . Ο κ Κωνσταντίνος Λούλης , σαν Διοικητής να έχει τον πρώτο λόγο . Με πλωτό σκάφος του Λιμενικού , μετά τρία τέταρτα , φτάσαμε στην Ιεράν Μονήν Βατοπεδίου .

              Εδώ η βλάστηση οργιάζει . Καταπράσινο και εορταστικό το τοπίο . Όλοι οι προσκεκλημένοι κατευθυνόμαστε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου , όπου θα τελεστεί η θεία λειτουργία και η τελετή ενθρονίσεως του νέου Ηγουμένου π Εφραίμ . Στο εσωτερικό του ναού η ατμόσφαιρα κατανυκτική . Σπάνια και βαριά η διακόσμηση . Εικόνες και αγιογραφίες παντού . Και η χορωδία αποτελουμένη από Βατοπεδινούς μοναχούς να ψάλλει πανέμορφες Βυζαντινές μελωδίες .

               Μετά την θεία λειτουργία ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου π Εφραίμ καθώς επίσης και η αναγγελία της αλλαγής λειτουργίας της Μονής από ιδιόρρυθμο σε Κοινόβιο μοναστήρι . Το τελετουργικό έκλεισε με ομιλίες των επισήμων .

               Τις απογευματινές ώρες εψάλη ο μέγας παρακλητικός κανόνας , με λειτουργικές δοξασίες .

               Είχαν περάσει αρκετές ώρες , πλησιάζαμε μεσάνυχτα χωρίς να έχουν λήξει οι ψαλμωδίες . Και ξαφνικά τα φώτα σβήνουν και μοναχοί κρατώντας στα χέρια τεράστιες αναμμένες λαμπάδες και φανούς να προηγούνται της πομπής που οδηγούσε στο Μουσείο της Μονής . Προς τιμήν των φιλοξενουμένων επισήμων η Διοίκηση της Μονής είχε αποφασίσει να ανοίξουν οι πύλες του Μουσείου , για μια ξενάγηση .

               Όσοι παραβρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Βατοπαίδι , στάθηκαν πολύ τυχεροί . Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους θησαυρούς των εκθεμάτων , μια σπάνια ευκαιρία που συναντά ένας επισκέπτης .

                Εδώ στις τεράστιες αίθουσες είναι συγκεντρωμένο όλο το Βυζάντιο . Αφιερώματα Αυτοκρατόρων , δώρα Πατριαρχών της Κωνσταντινουπόλεως , τεράστιες εικόνες , αγιογραφίες , σπάνια ιερά κομψοτεχνήματα , σταυροί , άγια δισκοπότηρα , επίχρυσα ευαγγέλια , μανουάλια , πολυέλαιοι όλα είναι εδώ για να θυμίζουν την ¨ Βασιλεύουσα ¨ , την  ¨ Πατρίδα των Πατρίδων ¨ . Τι να πρωτοθαυμάσει ο επισκέπτης μέσα στις δύο ώρες της παραμονής . Απολαμβάναμε και δεν χορταίναμε το σπάνιο θέαμα .

               Ήρθε η ώρα της αποχώρησης . Επανήλθαμε στους κοιτώνες της Μονής εντυπωσιασμένοι από το θέαμα .

                Ξημέρωσε Κυριακή . Πρωινές επισκέψεις στις Μονές Ιβήρων , Σταυρονικήτα , Φιλοθέου . Η κάθε Μονή έχει τα δικά της αξιόλογα εκθέματα , τη δική της ιστορία . Δυστυχώς λίγος ο χρόνος ικανός να καλύψει τις ερωτήσεις μας .

               Περάσαμε 48 ώρες στο Άγιο Όρος . Ώρες μεστές , ώρες ευλαβικές , ώρες μοναδικές . Ήρθε η ώρα της αναχώρησης . Δεν γινόταν αλλιώς . Έπρεπε να φύγουμε , δεν είχαμε άλλο χρόνο . Εκείνη τη στιγμή σκεφθήκαμε μόνο τούτο . Υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας να ξανάρθουμε ...

 
               Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 19-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: