Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τορπιλισμός του υπερωκεανίου ¨ Λουζιτάνια ¨


                Το Βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο ¨ Τιτανικός ¨ βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 από σύγκρουση με ένα παγόβουνο , κατά το παρθενικό του ταξίδι από Σαούθαμπτον προς την Νέα Υόρκη .

               Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο 1500 ατόμων περίπου σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία .

               Το πλοίο RMS titanic , ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω , όταν εισήλθε σε υπηρεσία . Ο ¨ Τιτανικός ¨ ήταν το δεύτερο από τα τρία υπερωκεάνια της κλάσης Olympic που χρησιμοποιούσε η White Star Line  και κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Harland and Wolff στο Μπέλφαστ με ναυπηγό-αρχιτέκτονα τον Τόμας Άντριους . Ο Άντριους έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο . Στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2224 επιβάτες και πλήρωμα .

               Μετά τρία χρόνια , στις 7 Μαΐου 1915 ένα νέο ναυάγιο συγκλονίζει την υφήλιο . Το Βρετανικό υπερωκεάνιο ¨ Λουζιτάνια ¨ήταν το καύχημα της ναυπηγικής βιομηχανίας στις αρχές του 20ου αιώνα . Η βύθισή του από Γερμανικό υποβρύχιο στις 7 Μαΐου 1915 , συνετέλεσε την είσοδο των ΗΠΑ στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο .

               Το πλοίο έκανε το παρθενικό του ταξίδι από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη στις 7 Σεπτεμβρίου 1907 . Ήταν εκτοπίσματος 32000 τόνων και ανέπτυσσε ταχύτητα 26 κόμβους . Τις παραμονές του μεγάλου πολέμου το πλοίο είχε υποστεί μετατροπές σε ναυπηγείο του Λίβερπουλ για τις ανάγκες του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού .

              Την Πρωτομαγιά του 1915 κι ενώ ο μεγάλος πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα , χερσαία και θαλάσσια το ¨Λουζιτάνια ¨ απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη για να πραγματοποιήσει το δρομολόγιό του προς το Λίβερπουλ με 1959 επιβάτες και πλήρωμα .

              Στις 7 Μαΐου 1915 κι ενώ βρισκόταν κοντά στις Ιρλανδικές ακτές το ¨ Λουζιτάνια ¨ δέχθηκε επίθεση από Γερμανικό υποβρύχιο τύπου U-20 . Μια τορπίλη το βρήκε στα πλευρά και την πρώτη έκρηξη ακολούθησε μία δεύτερη , που το έσχισε στα δύο . Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 20 λεπτά και 1918 άνθρωποι πνίγηκαν . Η απώλεια του υπερωκεανίου και τόσον επιβατών μεταξύ των οποίων ήταν 114 Αμερικανοί πολίτες , προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες .

             Ο Πρόεδρος Γουντρόου Γουίλσον διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανική Κυβέρνηση για την καταβύθιση του ¨ Λουζιτάνια ¨ και σε ανακοίνωσή του ανέφερε : ¨ Εξ ονόματος της ανθρωπότητος και του Διεθνούς Δικαίου , οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν εγγύηση ότι αυτό το δικαίωμα ( των ουδετέρων να ταξιδεύουν σε ουδέτερες ή πολεμικές ακτές θα είναι σεβαστό και ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη παρομοίου επεισοδίου με σκοπό να μεταφέρουν αμάχους ) .

                Η Γερμανία από την πλευρά της δικαιολογήθηκε ότι είχε δημοσιεύσει από τις 22 Απριλίου στις εφημερίδες ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους πολίτες των ουδετέρων χωρών να μην επιβιβάζονται σε πλοία των εμπολέμων δυνάμεων . Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ¨ Λουζιτάνια ¨ μετέφερε όπλα , που προορίζονταν για τη Βρετανία , γεγονός που η Αγγλική Κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά .

               Χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το ¨ Λουζιτάνια ¨ όντως μετέφερε πολεμικό υλικό και συγκεκριμένα φορτίο φυσιγγίων και οβίδων συνολικά 173 τόνων εν αγνοία των επιβαινόντων . Η καταβύθιση του Βρετανικού υπερωκεανίου και ο εν γένει υποβρύχιος πόλεμος των Γερμανών , ήταν ένας μεταξύ των λόγων της Αμερικάνικης εμπλοκής στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο , στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάτ .

 
             Β.Π . – Βόλος , Μάϊος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: