Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Διπλή νίκη της Ευρώπης


              Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου έχουμε μια ιστορική διπλή επέτειο για την Ευρώπη .

              Γιορτάζουμε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου , το έτος 1945 , στην Ευρώπη και τη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά του Ναζισμού . Παράλληλα γιορτάζουμε , την ίδια ημερομηνία το έτος 1952 , την ίδρυση της ¨ Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβα ¨ απο το Βέλγιο , τη Δυτική Γερμανία , τη Γαλλία , την Ιταλία , το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία . Ήταν μια ίδέα , από το 1950 , του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Σουμάν , που υλοποιήθηκε το έτος 1952 , προς αποφυγήν ενός καταστροφικού πολέμου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο .

              Μετά 63 χρόνια από τότε τα κράτη μέλη της ΕΕ έγιναν 28 , με την είσοδο της Ελλάδος το 1981 και με συμμετοχή 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών .

              Παράγοντας ειρήνης , σταθερότητος και ευημερίας στην περιοχή για μισό αιώνα , η ΕΕ συνέβαλε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων και θέσπισε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα το Ευρώ .

              Χάρη στη κατάργηση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στα Κράτη Μέλη μπορούμε σήμερα να κυκλοφορούμε ελεύθερα σε όλη σχεδόν την ήπειρο . Επίσης , είναι πολύ πιο εύκολο να πας , να ζήσεις και να εργαστείς σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα .

              Η ενιαία ¨ Εσωτερική ¨ αγορά , στην οποία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα , άνθρωποι , αγαθά , κεφάλαια και υπηρεσίες,

αποτελεί τον κύριο μοχλό της Ευρωπαϊκής Οικονομίας . Ένας από του βασικούς στόχους της ΕΕ είναι η ανάπτυξη αυτού του τεράστιου πλουτοπαραγωγικού χώρου , ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν , να αντλούν τα περισσότερα δυνατά οφέλη .

 
            Β.Π. – Βόλος 11-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: