Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πολιτική ιστορία της νεώτερης Ελλάδος


Το βιβλίο ¨ Πολιτική ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους 1828 – 2015 ¨ ,  έγραψε σε βιβλίο του ,  ο φιλόλογος Βασίλης Τράντος .

                Η πολιτική ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους αρχίζει το 1828 με τον Ιωάννη Καποδίστρια πρώτο Κυβερνήτη του ¨ εκκολαπτόμενου ¨ τότε Ελληνικού Κρατιδίου .

               Ύστερα από τη δολοφονία του Καποδίστρια τον Σεπτέμβριο του 1831 επιβλήθηκε στο νεαρό Κρατίδιο καθεστώς Απόλυτης Μοναρχίας με πρώτον Βασιλιά τον 18χρονο Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα Βίττελσμπαχ .

               Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές διενεργήθηκαν το 1844 , ύστερα από την αναίμακτη εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 , την παραχώρηση Συντάγματος και την καθιέρωση της Συνταγματικής Μοναρχίας . Συνολικά , από το 1844 μέχρι το 2015 – αφαιρουμένων των  περιόδων ξενικής κατοχής και δικτακτορίας – αν η εκάστοτε Βουλή εξαντλούσε τη θητεία που προβλέπει το Σύνταγμα ( αρχικά τριετής , από το 1864 τετραετής ) θα έπρεπε να διενεργηθούν 41 εκλογικές αναμετρήσεις . Ωστόσο οι κάλπες στήθηκαν 64 φορές , αφού κατά κανόνα η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές .

              Ένας ολόκληρος λαός ¨εθισμένος¨ στις κάλπες . Ένα Έθνος διακατεχόμενο από ¨ εκλογική υστερία ¨ ! Η πολιτική ιστορία των Ελλήνων ένα συνεχές ¨ εκλογικό θρίλερ ¨ !  

               Β.Π.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: