Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Οι δύο όψεις του Ευρώ


               Βλέποντας κανείς την μπροστινή όψη ενός χαρτονομίσματος Ευρώ παρατηρεί παράθυρα και πύλες , ενώ στη οπίσθια θέση γέφυρες και τον χάρτη της Ευρώπης . Εικόνες ψυχρές και άχρωμες που μεταφέρουν μεγάλους συμβολισμούς για το Ευρωπαϊκό μέλλον . 

               Ήταν το 1996 , όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( Ε.Κ.Τ ) , με έδρα την Φραγκφούρτη Γερμανίας ενέκρινε το σχέδιο  του Αυστριακού Αρχιτέκτονα Robert Kalina από την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας , για την κατασκευή και εκτύπωση του χαρτονομίσματος Ευρώ , επισήμου νομίσματος της ΕΟΚ .

               Το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού είχε τίτλο : ¨ Εποχές και ρυθμοί της Ευρώπης ¨ . Με βάση τους παραπάνω όρους εργάστηκε και εμπνεύστηκε ο Αυστριακός καλλιτέχνης . Μετά την έγκριση των σχεδίων του εξήγησε τους συμβολισμούς του έργου του :

            ¨ Τα παράθυρα και οι πύλες στο πρόσθιο μέρος κάθε τραπεζογραμματίου συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας στην Ευρώπη . Επίσης , εμφανίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα οποία συμβολίζουν τον δυναμισμό και την αρμονία της σύγχρονης Ευρώπης .

                Για να συμπληρωθεί το σχέδιο , στην οπίσθια όψη των τραπεζογραμματίων απεικονίζεται μια γέφυρα χαραχτηριστική της αντίστοιχης εποχής της ευρωπαϊκής πολιτιστικής εξέλιξης . Αυτές οι γέφυρες κυμαίνονται από πρώιμες κατασκευές στις πρωτοποριακές κρεμαστές γέφυρες της σύγχρονης εποχής και συμβολίζουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης , καθώς και μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου ¨ .

               Το Ευρώ είναι μια πραγματικότητα . Στην Ελλάδα η ισοτιμία Ευρώ με τη δραχμή είναι 340,75 δραχμές .

               Πάνε οι παλιές καλές εποχές , που με εκείνο το πράσινο πεντακοσάρικο με τον Καποδίστρια ,αγοράζαμε ένα καροτσάκι τρόφιμα από το Μάρκετ .  Σήμερα ¨ τα κεφάλια μέσα ¨ . Τα Ευρώ δυσεύρετρα και οι ανάγκες δυσαναπλήρωτες .

 

              Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 17/3/2015                  .

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: