Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Έβαλε την Ελλάδα πάνω από τους δανειστές


                Πως διέγραψε το χρέος της Ελλάδος ο Ι.Μεταξάς και δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο ;

               Ήταν το έτος 1936 . Η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου , που είχε συνάψει με την Βελγική Τράπεζα ¨ Societe commerciale de Belgique ¨

               Η Κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο , που είχε ιδρύσει η ¨ Κοινωνία των Εθνών ¨ , κατηγορώντας την Ελλάδα , ότι αθέτησε τις διεθνείς της υποχρεώσεις . Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις , διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας . Στο υπόμνημά της η Ελληνική Κυβέρνηση ανέφερε :

                ¨ Η Κυβέρνηση της Ελλάδος , ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση , την οικονομική ζωή , την κατάσταση υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας , δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή . Όποια Κυβέρνηση και να ήταν στη θέση της , θα έκανε το ίδιο¨ .

                  Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα , που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης το 1938 , που τόνισε το αυτονόητο : ¨ Ενίοτε , μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση , η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον λαό τους . Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα . Είναι αδύνατον να πληρώσει η Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στο λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική , κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη . Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο . Και φυσικά το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών , υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών του .

               Από κανένα Κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει , μερικά ή ολικά , τις χρηματικές του υποχρεώσεις , αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι’ έχει ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας . Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση , η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους .

              Με αυτά τα επιχειρήματα , λοιπόν , το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα , δημιουργώντας νομικό προηγούμενο στο οποίο μάλιστα στηρίχτηκε η Αργεντινή , και ο πρόεδρός της Νέστωρ Κίχνερ , ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας του , αντί να την υποδουλώσει στο Δ.Ν.Τ.            

 

      Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 7/3/2015                  .

              

Δεν υπάρχουν σχόλια: