Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αθανασάκειον Μουσείο Βόλου


               Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Μουσεία του Ελλαδικού χώρου . Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αιγυπτιώτης ομογενής Αλέξης Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου . Το κτίριο είναι νεοκλασικού ρυθμού και τα σχέδια εκπονήθηκαν από τους αρχιτέκτονες Ι.Π.Σκούταρη και Α.Αγγελίδη .

               Τα πρώτα εκθέματα που στέγασε το Μουσείο ήταν οι επιτύμβιες γραπτές στήλες της Δημητριάδος , που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του   Α.Σ. Αρβανιτόπουλου .   

               Σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Πευκάκια την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα , ο αρχαιολόγος Α.Σ.Αρβανιτόπουλος εντόπισε Μυκηναϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους και έφερε στο φως  τις γραπτές στήλες . Πρόκειται για επιτύμβια ανάγλυφα της ελληνιστικής περιόδου – πολύχρωμες εικόνες γραμμένες πάνω σε μάρμαρο – στις οποίες διασώζονται έντονα ίχνη χρώματος . Η απουσία παρομοίων ευρημάτων καθιστά τις στήλες της Δημητριάδος πολύτιμες πηγές για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής .

               Παράλληλα με τα πλούσια και ποικίλα εκθέματα , ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου παρουσιάζει ο τρόπος έκθεσης της αίθουσας των νεολιθικών αντικειμένων και της αίθουσας με τις αναπαραστάσεις των τάφων , που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πιο άμεση επαφή με τα αρχαία και να κατανοεί με ευκολία τη λειτουργία . Ενώ σε δύο αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.

               Το Αρχαιολογικό Μουσείο εφαρμόζει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές των σχολείων .

               Το Μουσείο είναι δημοφιλής χώρος για επισκέψεις της περιοχής για πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό . Ενήλικες αλλά και παιδιά σπεύδουν να γνωρίσουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται τόσο στην παλιά όσο και στη νέα πτέρυγα , συμμετέχοντας παράλληλα στις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται .

                Το σύστημα αυτόματης ξενάγησης στα ελληνικά και στα αγγλικά που εγκαταστάθηκε στη νέα πτέρυγα , αλλά κυρίως το πρωτοποριακό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης  ¨ iMuse ¨ στην παλαιά πτέρυγα που προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου του Βόλου , είναι ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία του . Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη που διατυπώνουν οι επισκέπτες , καθίσταται ακόμη πιο συναρπαστική η γνωριμία με τα εκθέματα και τον χώρο .

                Καλό ¨ ταξίδι ¨ στην ιστορία του τόπου μας .        
                Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 24/3/2015   

Δεν υπάρχουν σχόλια: