Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

΄Εφιππος χώρει ...


               Στην οδό Σταδίου της Αθήνας και πλησίον της Παλαιάς Βουλής , βρίσκεται ο ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη , έργο του καθηγητού του Πολυτεχνείου Λάζαρου Σώχου .

               Στη βάση του έργου είναι χαραγμένες οι λέξεις : ¨ Έφιππος χώρει ανά τους αιώνας γενναίε στρατηγέ , εις τους λαούς δεικνύων , πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι ¨ . Λόγια του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Αθήνας Γεωργίου Μυστριώτη .

               Προ πολλών ετών , σε γιορτή του Αρσακείου Γυμνασίου ήταν ομιλητής ο αείμνηστος καθηγητής , ο οποίος ετελείωσε την ομιλίαν του ως εξής : ¨ ... της Γης , η οποία αν ερωτηθεί υπό των λοιπών αστέρων τι καθ’όλον το διάστημα της ζωής της εποίησε , θα δείξει τον Παρθενώνα ¨ . 

               Ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Γεώργιος Μυστριώτης , πολυγραφότατος , υπέρμαχος της καθαρεύουσας , με αγώνες υπέρ του γλωσσικού ζητήματος , ετέθη εις το περιθώριον και το έργον του απουσιάζει εις τα νεοελληνικά αναγνώσματα των Γυμνασίων και Λυκείων του Ελληνικού Κράτους .

            ΄Έτσι για λόγους άκρατου φανατισμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων , οι νέοι μας στερούνται σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Γραμματείας .

 

             Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος , 27/3/2015          .  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: