Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Σπίτι ζεστό


               Ο άνθρωπος απο την αρχαία εποχή , από την εμφάνισή του στη Γη , ήθελε να στεγάζεται κάπου , πότε σε σπηλιές , πότε σε καλύβια , πότε εδώ και πότε εκεί , ήθελε το κεραμίδι του , τη στέγη του . Ήταν το αποκούμπι του , η φωλιά του , όταν επέστρεφε από τη δουλειά του , από το κυνήγι , από τη συλλογή τροφών , από τις διενέξεις του με άλλες φυλές , από το διώξιμο των αγρίων ζώων που τον περικύκλωναν . Σήμερα δε , που πολλά απ’αυτά δεν υφίστανται , θέλει να στεγάζεται σε διαμερίσματα , σε εξοχικά , σε βίλες , ανάλογα με το εισόδημά του . Ο πλούσιος φτιάχνει πλούσιο και αντισεισμικό σπίτι , με γερά θεμέλια , για να είναι σίγουρος ότι θα αντέξει σεισμούς πολλών Ρίχτερ , με μεγάλα μπαλκόνια για να χορταίνει το μάτι του τη θέα , τα επιπλώνει κατάλληλα και τα απολαμβάνει . Ο φτωχός αρκείται σε σπίτι ανάλογο  του μισθού του , αν υπάρχει και αυτός , ενώ άλλος μένει σε ενοίκιο ή φιλοξενείται από κάποιον συγγενή του , άλλοι άλλως .

               Όλα , όμως , τα σπίτια από τα πλέον μικρά και φτωχικά , ως τα πλέον αντισεισμικά και πλούσια έρχεται η ώρα που χαλάνε . Χαλάνε εξωτερικά , χαλάνε και εσωτερικά . Χώρια που δρουν και εσωτερικοί εχθροί του σπιτιού , όπως η μούχλα , ο ξυλοφάγος , ο σκόρος ... τα μαλώματα μεταξύ των ενοίκων . Ενώ δεν λείπουν και οι ληστές , που όσο κλειδομανταλωμένο κι αν είναι το σπίτι , αυτοί βρίσκουν τρόπους και μπαίνουν μέσα και ό,τι ήθελε προκύψει . Τίποτα , λοιπόν , δεν είναι ασφαλές σε ένα σπίτι .

               Υπάρχει , όμως , ένα σπίτι ,  όχι άριστο , αλλά πανάριστο , άφθαρτο και αιώνιο . Το σπίτι αυτό είναι στη διάθεση όλων μας . Πλουσίων και φτωχών . Μορφωμένων και αμόρφωτων . Χωρικών και αστών . Δούλων και αφεντικών ... Είναι η Παναγία μας . Σπίτι ζεστό , χαρούμενο , γεμάτο χάρη , θαλπωρή και γαλήνη . Σε αυτό ξεκουράζεται ο άνθρωπος . Γι αυτό ο υμνογράφος αποκαλεί την Παναγία μας ¨ οίκημα πανάριστον ¨ .

               Ο καθένας μας επιθυμεί ένα σπίτι , που θα τον αναπαύει τελείως . Να επιστρέφει από τον κόπο της ημέρας και να ξεκουράζεται . Να γαληνεύουν ο νους και η ψυχή του . Αυτό το σπίτι είναι της Παναγίας . Είναι ολόκληρη η ζωή της . Είναι στολισμένο με τα ωραιότερα έπιπλα και κοσμήματα . Κοσμήματα που μπροστά τους τα πανάκριβα του κόσμου χρυσαφικά και μαργαριτάρια είναι ασήμαντα όσα κι αν έχουν καράτια , σε όποιο μεγάλο βάθος της θάλασσας κι αν βρίσκονται . Είναι οι αρετές της Παναγίας : η Ταπείνωση , η Υπακοή της . Και το πιο σπουδαίο : Νοικοκύρης του σπιτιού είναι ο ίδιος ο Κύριός μας , ο Χριστός . Μας περιμένει να μπούμε και να κατοικήσουμε , να το απολαύσουμε κι εμείς , να αποθέσουμε τα πάθη μας , να ξεκουραστούμε .

               Έχουμε μπει σε πολλά οικήματα μέχρι τώρα , για να ξεκουραστούμε . Μπήκαμε σε σπίτια φίλων μας και αντί να ξεκουραστούμε , φύγαμε μαλωμένοι ,  φουρκισμένοι και ούτε θέλουμε να τους ξαναδούμε και πολύ περισσότερο να μπούμε πάλι μέσα . Το ίδιο συμβαίνει και με τα σπίτια των συγγενών μας . Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει όταν ερχόμαστε σε σπίτια πολιτικών φίλων και συμμάχων μας . Τέτοια σπίτια η χώρα μας έχει δει πολλά και έχει εισέλθει σε πολλά . Το αποτέλεσμα το ξέρουμε και το βλέπουμε .

                Μπήκαμε στα οικήματα της επιστήμης , της τέχνης , της φιλοσοφίας , της διπλωματίας των επαναστάσεων . Κανένα , όμως , απ’ αυτά δεν μπόρεσε να μας ξεκουράσει . Ίσως  , γιατί  δεν ήταν στα μέτρα μας. Είναι όλα μικρά . Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόσφεραν στην ιστορική πορεία του ανθρώπου .

               Ο άνθρωπος είναι θεόρατος . Έχει ανάγκη από θεόρατη καλοσύνη , από θεόρατο ήθος , από θεόρατη ανθρωπιά . Αυτά δεν υπάρχουν στα ανθρώπινα κατασκευάσματα . Υπάρχουν στα ουράνια . Μέσα σε αυτά νιώθει ευτυχισμένος . Νιώθει θεία . Αυτά είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή ενοίκηση του ανθρώπου . Έξω απ’αυτά είναι έξω από το σπίτι του .

               Η Παναγία προσφέρει όλα αυτά ακόμα και στο ανώτατο τάγμα των αγγέλων , τα Σεραφείμ . Πολύ περισσότερο τα προσφέρει όλα αυτά σε μας τους αμαρτωλούς ανθρώπους , που μας περιμένει να τα απολαύσουμε . Να ζούμε μέσα στην παρουσία της Παναγίας . Να βάλουμε την Παναγία στη ζωή μας . Το κάλλιστο και ευλογημένο κρησφύγετο για μας είναι η Παναγία . Μόνο εκεί αισθανόμαστε τη θεία προστασία και την πνευματική ανακούφιση και γαλήνη . Ας προχωρήσουμε , για να κατοικήσουμε . Η πύλη είναι ανοικτή .

 
              Θ .Σ .- Βόλος 8/3/2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια: