Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Περί γλώσσας ο λόγος


               Στα χρόνια του μεσοπολέμου , αλλά και μετά τον πόλεμο , τότε που δεν υπήρχαν ραδιόφωνο , τηλεόραση , υπολογιστές , μεγάλη σημασία δίνονταν στον γραπτό λόγο . Όλο το βάρος της πληροφόρησης  ¨έπεφτε ¨ στη ¨πλάτη¨των εφημερίδων και περιοδικών εντύπων . Από εκεί το κοινό επληροφορείτο για την τοπική και διεθνή επικαιρότητα .

                Ένα γραπτό κείμενο έχει ιδιαίτερη αξία , από ένα κείμενο που ακούγεται από ¨τα ερτζιανά κύματα¨ του ραδιοφώνου και την τηλεόραση . Ο λόγος απλός . Αυτό το δημοσίευμα στη εφημερίδα τυπώνεται , μένει , ενώ αυτό που μεταδίδεται στον αέρα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση φεύγει και χάνεται . Έτσι ένα λάθος , ένα ¨μαργαριτάρι¨ στην εφημερίδα σχολιάζεται από τον παρατηρητικό αναγνώστη , ενώ η ίδια περίπτωση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ,    φεύγει και χάνεται .

                 Πριν από την μεταρρύθμιση της γλώσσας από την καθαρεύουσα στη δημοτική , υπουργός Γ.Ράλλης 1976 , οι κανόνες της γραμματικής ήταν καθοριστικοί και απαράβατοι . Γραμματική και συντακτικό ετηρούντο ως ¨κόρη οφθαλμού¨. Σήμερα με την δημοτική ο καθένας γράφει όπως του έρθει . Μια λέξη με την ίδια έννοια την συναντάμε με διαφορετικά γράμματα σε δύο και τρεις εκδοχές , όπως το τραίνο , τρένο , αυγό αβγό κ.τ.λ. Και αυτό δεν μας πειράζει , δεν είναι λάθος , είναι φυσιολογικό .

                  Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές , ήρθαν στη μνήμη μου δύο χαριτωμένα περιστατικά , που συνέβησαν αρκετές δεκαετίες πριν και που έχουν να κάνουν με την ¨ταλαιπωρημένη¨ γλώσσα μας .

                   Σε χωριό της ορεινής Θεσσαλίας συνέβη κάποτε το εξής περιστατικό : Ένας βράχος αποκολλήθηκε από έναν ορεινό όγκο και σκότωσε μία κατσίκα . Ο τοπικός αστυνόμος – ενωμοτάρχης , της ολίγης αναγνώσεως και γραφής , ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομικήν Διοίκησιν με το εξής τηλεγράφημα :

-       Λίθος καταπεσών εφόνευσε εξ ( Αντί του σωστού αιξ ) .

-       Η απάντηση της Διοικήσεως :

-       Αναφέρατε ονομαστικώς τα θύματα .

                Το δεύτερο περιστατικό συνέβη με έναν νέον , που πήγε να ζητήσει δουλειά σε μια εταιρία . Του έδωσαν έντυπη αίτηση να τη συμπληρώσει με τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητος .Έχει στο τέλος η κάθε αίτηση τη λέξη ¨ο αιτών¨, όπου υπογράφει ο ενδιαφερόμενος .

                 Αφού συμπλήρωσε την αίτηση , ο φέρελπις νέος , έγραψε κάτω από τη λέξη ¨αιτών¨ τον αριθμό 23 . Προφανώς με την αγραμματοσύνη που τον ¨έδερνε¨ πέρασε το ¨αιτών¨για το είκοσι τρία, έτος της ηλικίας του .

 

                           Β .Π . – Βόλος 5-9-2013 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: