Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Στέρεψε η Υπέρεια Κρήνη


               Όλα τα καλά μπορεί να έχουμε εδώ στο Βελεστίνο από άποψη εμφανίσεως και εκτελέσεως έργων (πλατείες , πεζοδρομήσεις , ρολόι , εργατικές κατοικίες κ.ά. ) , όμως η θλίψη είναι διαρκής με την έλλειψη των πηγών της Υπερείας Κρήνης .

               Ήταν η σπουδαιότερη πηγή ενέργειας και εμπλουτισμού του υπογείου και επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα , αφού οι τελευταίες μετρήσεις πριν από τη στέρεψη , μετρούσαν 2500 κυβικά νερού την ώρα , ήτοι 60000 κυβικά το 24ωρο , ένα παραδεισένιο τοπίο 6000 στρεμμάτων κάτω του Βελεστίνου μέχρι το Ριζόμυλο  και τη λειτουργία 10 υδρομύλων και άλλες τόσες μικροβιοτεχνίες με μαντάνια και ντριστέλλες . Ένας απίθανος καθημερινός πλούτος που ανέδιδε η Βελεστινιώτικη γη και έκανε ευτυχισμένους το σύνολο των κατοίκων της . 

               Τώρα η θλίψη είναι παγωμένη , η ξεραΐλα κυριαρχεί στα άλλοτε εύφορα κτήματα του Βελεστίνου και οι γέροντες του Βελεστίνου , όπως και οι πολλοί επισκέπτες , μαθητές σχολείων και άλλοι επισκεπτόμενοι καθημερινά τις ξηραμένες πηγές , θλίβονται για το σημερινό αποκρουστικό τοπίο και αναπολούν τις άλλοτε όμορφες στιγμές του Βελεστινιώτικου παραδείσου που χάθηκε οριστικά με τις επικρατούσες σύγχρονες αντιλήψεις για γεωτρήσεις και αρδεύσεις , που για λίγες πενταροδεκάρες κατέστρεψαν τις πηγές , έσβησαν τη ζωή και την ανάσα της πόλης , βύθισαν στο σκοτάδι και την ανυπαρξία το πιο πλούσιο κομμάτι της Θεσσαλικής γης και έφεραν στην επιφάνεια τη βρόμικη απληστία του νεοέλληνα που δεν υπολογίζει τίποτα προκειμένου να μαζέψει περισσότερα χρήματα , περισσότερη κακοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα , περισσότερη φτώχεια σε βάθος χρόνου με την έλλειψη των πηγών .

               Οι πηγές στέρεψαν , ο πλούτος χάθηκε και οι θεοί του Ολύμπου που απολάμβαναν , σύμφωνα με τους μύθους , την καθημερινή δροσιά των πηγών , καλά κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο τους για να μη βλέπουν την αθλιότητα των σύγχρονων ανθρώπων .

 

Βασίλ.Καραμπερόπουλος-Εφ.¨Θεσσαλία¨, 13-9-2013 .                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: