Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Είχε σπάνιο χιούμορ


               Ήταν ένας από τους στενότερους  συνεργάτες και φίλους του αείμνηστου προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή

Για τον Τάκη Λαμπρία (1926-2001) ο λόγος .

               Καταξιωμένος δημοσιογράφος , συγγραφέας , νομικός . Για πρώτη φορά έγινε βουλευτής Ν.Δ. το 1974 μετά τη μεταπολίτευση . Διετέλεσε βουλευτής , υφυπουργός και τρεις φορές Ευρωβουλευτής .

                Οι λίγοι φίλοι του Καραμανλή , που είχαν την τύχη να βρεθούν σε αυτή την ολιγομελή παρέα και έζησαν από κοντά τον Πρόεδρο , όπως τον αποκαλούσαν , δεν θα ξεχάσουν την αμηχανία του στο ερώτημα που του απηύθυνε σχεδόν πάντοτε ο Λαμπρίας στο τέλος κάθε γεύματος . Διότι ο Καραμανλής ήθελε μεν να ακούσει τα μοναδικά ανέκδοτα του στενού φίλου και συνεργάτη , αλλά ντρεπόταν να γελάσει με τη καρδιά του παρουσία τρίτων . ¨Τάκη , είσαι αθυρόστομος¨, του έλεγε , με το ίδιο αγέρωχο ύφος , όταν τελείωνε το ανέκδοτο . Όμως , ο Λαμπρίας είχε ήδη αρχίσει την αφήγηση του επόμενου με το : ¨συγχωρέστε με Κύριε Πρόεδρε , αλλά αυτό θα είναι ένα κλικ πιο σόκιν από το προηγούμενο¨...

                 Όλη του τη ζωή έτσι επέλεξε να τη ζήσει  ¨Στη σκιά ενός Μεγάλου¨, όπως ήταν ο τίτλος του βιβλίου που αφιέρωσε στον Καραμανλή . Και γνώρισε τον Πρόεδρο , όσο ελάχιστοι άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά . ¨ Ακόμα και στις δύσκολες ώρες στο Παρίσι ¨, όπως έλεγε . Είχε δε την τύχη να βρεθεί στο ίδιο αεροπλάνο που έφερε στην Ελλάδα τη Δημοκρατία το 1974 , ζώντας από κοντά τις αξέχαστες ώρες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού , που πάντα τις διηγόταν .

                Όσοι τον γνώρισαν από κοντά , θα θυμούνται την βαθιά παιδεία του , το σπάνιο χιούμορ , την αλάνθαστη πολιτική του κρίση και την αίσθηση της κοινής λογικής , που από αυτονόητη έχει καταστέί ζητούμενη πλέον στη πολιτική.

                Αυτό το τελευταίο ήταν , που έκανε τον Τάκη Λαμπρία τον πολυτιμότερο , ίσως , συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης .

                Β.Π. –Εφ.¨Θεσσαλία¨-Βόλος 17-8-2013    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: