Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Καραμούζας Αποστόλης


               Η νεολαία του Βόλου ούτε καν τον γνώρισε . Για τους παλιούς Βολιώτες , το όνομα Αποστόλης Παρασκευάς ή Καραμούζας , λέει πολλά .

               Tο επάγγελμα του ήταν ¨ Εκκενώσεις βόθρων ¨ και το εξασκούσε πολλά χρόνια πριν τον τελευταίο πόλεμο . Γυρνούσε στους δρόμους της πόλης και με τη δυνατή φωνή του ¨καλούσε¨ τους πελάτες του . Από εκεί ¨πήρε¨ και το παρατσούκλι καραμούζας .

                Ζούσε μόνος του . Δεν είχε οικογένεια . Στα χρόνια του μεσοπολέμου , τότε που ήταν νέος και η δουλειά του είχε την ¨επαγγελματική της ακμή¨, ο Καραμούζας είχε ¨ανοικτή αγκάλη ¨, στους πτωχούς , στους πάσχοντες , στους γέροντες στα πτωχά παιδιά . Βοηθούσε , ενίσχυε οικονομικά τους ¨μη έχοντας ¨, για να μεταχειρισθούμε λόγια της εποχής μας . Δεν ζητούσε ανταλλάγματα , ¨ έδινε ¨ ό,τι μπορούσε και με το παραπάνω . Στα χρόνια της Κατοχής , τα ¨μαύρα χρόνια¨, που η πείνα ¨θέριζε¨ και το επάγγελμά του ακόμη ¨ έβγαζε λεφτά ¨ , δεν έκανε κομπόδεμα , δεν έκανε μπαούλο τις οικονομίες του . Τα ¨έδινε όλα¨ για να απαλύνει όσο μπορούσε τη φτώχεια και τη δυστυχία των συμπολιτών μας .

               Και ήρθαν τα δύσκολα χρόνια , τα χρόνια της παρακμής , για τον Καραμούζα . Η τεχνολογία ¨ εισέβαλλε ¨και στο επάγγελμά του . Αυτόματα βυτιοφόρα αυτοκίνητα αντικατέστησαν τους κουβάδες και τα βαρέλια του Καραμούζα . Η καθιέρωση του συστήματος της Αποχέτευσης στους Δήμους του πήραν όλη τη δουλειά .

               Με πολλά χρόνια στη πλάτη , χωρίς δουλειά , μόνος και άστεγος ¨βγήκε¨ στην επαιτεία και στο έλεος των Βολιωτών . Όπου και να πήγαινε , όποια πόρτα κι αν χτυπούσε κάτι θα του έδιναν , γιατί ο κόσμος γνώριζε την καλή του καρδιά και την κοινωνική του προσφορά στη πόλη

              ¨ Ένας αλήτης με καρδιά ¨, πέθανε , έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες . Αυτό το θλιβερό άγγελμα , τέλη της δεκαετίας του 60 , ήταν για τους Βολιώτες ο θάνατος του Καραμούζα .      Β.Π. – Βόλος , Σεπτέμβριος 2013 .

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: