Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η χαμένη επαγγελματική τάξη


               Μεταπολεμικά , η ανασυγκρότηση του ρημαγμένου κράτους τόσο από τη γερμανική κατοχή , όσο και από τη βίαιη αντιπαράθεση για την εξουσία , βασίστηκε στην κατασκευή έργων . Έργα καινούργια και έργα αποκατάστασης καταστροφών. Με την άνοδο της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου ήρθαν και τα έργα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών με προεξάρχουσα την ανοικοδόμηση κατοικιών . Έκτοτε η οικοδομή αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομίας , κυριολεκτικά . Αποτέλεσε τη βασική επένδυση των κερδών και των πλεονασμάτων όλων των κοινωνικών τάξεων που επεδίωκαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή και εξασφάλισης κάποιων εισοδημάτων μέσω των ενοικίων . Πολλοί οικονομολόγοι ήταν αντίθετοι με τις επενδύσεις σε ακίνητα  (βλ. Ζολώτας) πιστεύοντας ότι αυτές οι επενδύσεις έπρεπε να οδηγηθούν σε πιο άμεσες παραγωγικές δραστηριότητες ( π.χ. βιομηχανίες ή μετοχές χρηματιστηρίου). Αυτή όμως η άποψη , που κατ’αρχάς ερχόταν σε αντίθεση με την τότε τρέχουσα πραγματικότητα  , τη στιγμή που άλλοι παράγοντες , όπως το χρηματιστήριο και υποδομές δεν ευνοούσαν , στην πραγματικότητα υλοποιείτο μέσω της οικοδομής . Η οικοδομή τροφοδοτούσε υγιώς ένα σωρό βιομηχανίες και βιοτεχνίες . Πολλές από αυτές έγιναν και εξαγωγικές . Τώρα είμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία έχει χάσει την ατμομηχανή της και ρολάρει με μια μικρή ταχύτητα που εξασφαλίζει η φορά που έχει ο συρμός πριν του αφαιρεθεί η κινητήρια δύναμή του .

               Μαζί με την ατμομηχανή της οικονομίας παροπλίστηκαν και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν . Από τους εργάτες και τους τεχνίτες , μέχρι τους εμπόρους και όλο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό τους , - πολιτικοί μηχανικοί , αρχιτέκτονες , μηχανολόγοι και τοπογράφοι – έμειναν χωρίς δουλειά . Οι τεχνίτες και οι έμποροι πιθανώς να στραφούν σε κάποιον άλλο τομέα δραστηριότητας σαν εργαζόμενοι . Το επιστημονικό δυναμικό όμως είναι πλέον χωρίς αντικείμενο . Από κεκτημένη ταχύτητα τα πολυτεχνεία εξακολουθούν να παράγουν μηχανικούς οι οποίοι σωρηδόν φεύγουν για άλλες χώρες . Οι μεγαλύτεροι , που είναι δύσκολο να μεταναστεύσουν , δέσμιοι αυτής της αδυναμίας , αργοπεθαίνουν οικονομικά και κοινωνικά και μαζί τους απαξιώνεται και η επένδυση για την κατάρτισή τους , ιδιωτική και κρατική , μιας και καταδικάζονται σε αχρηστία .

              Είναι θλιβερή κατάντια ο αρχιτέκτονας ή ο πολιτικός μηχανικός που παρακαλάει για μια τακτοποίηση αυθαιρέτου ή για ένα πιστοποιητικό νομιμότητας ακινήτου , προκειμένου να επιβιώσει , αφού όλες οι επιστημονικές γνώσεις που απέκτησε τρώγοντας τα νιάτα του και τα χρήματα των γονέων του για τις σπουδές , του είναι πλέον παντελώς άχρηστες . Το κράτος απαιτεί φόρο επιτηδεύματος και φόρους βάσει τεκμηρίων , ενός τρόπου ζωής με ακίνητο και αυτοκίνητο , που κάποτε ήταν σύνηθες φαινόμενο για έναν επιστήμονα και τώρα είναι δυσβάστακτο βάρος . Το ασφαλιστικό ταμείο ζητάει τις εισφορές του ασχέτως εάν ο επιστήμονας εργάζεται ή όχι , και αυτές οι εισφορές δεν καλύπτονται από τα πενιχρά εισοδήματα , από τις δουλειές του ποδαριού (τακτοποιήσεις , πιστοποιητικά κ.λ.π. ) που είναι υποχρεωμένος να κάνει για να ζήσει .

               Γι’αυτήν την επαγγελματική τάξη επιστημόνων που τώρα είναι άνεργοι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο από το κράτος με τη μείωση της φορολόγησής τους και απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος , όσο και από το Ταμείο τους , για αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για ένα διάστημα , μέχρι  να εμφανιστεί η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας . Δ . Δωρής-Πολ.μηχανικός

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: