Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

¨ Έφυγε ¨ ο ¨βράχος¨ της Νίκης Βόλου


               Τρίτη πρωί , ώρα 10.30 της 12-3-2013 . Στη Νέα Ιωνία – Βόλου οι δρόμοι είναι άδειοι . Τίποτα δεν κινείται . Και μονάχα εκεί , στο ναό της Ευαγγελίστριας πολύς κόσμός σε μια κηδεία . Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ήρθαν να πούνε το στερνό αντίο στο συντοπίτη μας Τάσο Μανιατάκη , που έγραψε ¨χρυσές σελίδες δόξας αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Νίκης Βόλου .

               Ήταν όλοι εκεί , οι συγγενείς , οι φίλοι , οι συμπαίκτες για να αποχαιρετήσουν τον Τάσο , το γελαστό παιδί , που μίλαγαν γι’αυτόν με τα καλύτερα λόγια οι κοινωνίες του Βόλου και της Μαγνησίας .

                Γεννημένος το 1930 , από πρόσφυγες γονείς , στα μέσα της δεκαετίας του 40 ξεκίνησε το ποδόσφαιρο . Η άρτια σωματική του διάπλαση και το ταλέντο του , πολύ γρήγορα τον κατέταξαν βασικό στη σύνθεση της πρώτης ομάδας της Νίκης Βόλου . Ο αείμνηστος πρόεδρος της Νίκης Παντελής Μαγουλάς δεν κατέβαζε την ομάδα χωρίς τον Μανιατάκη . Ήταν ο συντονιστής και ο ¨βράχος ¨της άμυνας .

                Στις δεκαετίες του 50,60 και του 70 η Νίκη Βόλου στο τοπικό πρωτάθλημα και σε εκείνο της Θεσσαλίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο . Ο Τάσος μαζί με τα άλλα παιδιά σάρωναν τίτλους , κατακτούσαν πρωταθλήματα με την αξία τους , με το ¨σπαθί¨ τους . Γηγενείς από ¨τα σπλάχνα της προσφυγιάς¨ , όπως λέει και το σχετικό άσμα , είχανε φτιάξει μεταξύ τους ¨μια χημεία¨, μια δυνατή ομάδα, που έφερνε νικηφόρα αποτελέσματα .

                Ξεχνιέται εκείνο το 5-0 επί του Εθνικού Πειραιώς , για το κύπελλο Ελλάδος με τερματοφύλακα τον Στάθη Μανταλόζη το 1959 . Ξεχνιέται εκείνη η ηρωική έξοδος 3000 Νικιωτών φιλάθλων , τον Μάϊο 1961 στη Κοζάνη , όπου πήραμε ισοπαλία (1-1) και ανεβήκαμε στην Α΄Εθνική . Ξεχνιέται ο ηρωικός αγώνας κατάταξης , που δώσαμε το 1964 απέναντι στην ομάδα της Χαλκίδος , στη Λαμία , όπου πήραμε (1-1) και διατηρηθήκαμε στη Α΄Εθνική κατηγορία .

                Στην Α΄Εθνική κατηγορία έπαιξε η Νίκη για έξι χρόνια (1961-1965) και είχε 57 νίκες , 77 ήττες και 41 ισοπαλίες . Kαι σε όλα τα ματς πάντοτε παρών ο λεβέντης και το καμάρι της άμυνας Τάσος Μανιατάκης .

                Ποτέ δεν μάλωσε . Ποτέ δεν τιμωρήθηκε με κάρτες . Σέβονταν τους αντιπάλους του και απαιτούσε τον αμοιβαίο σεβασμό . Γι’αυτό και έχαιρε εκτίμηση και αναγνώριση το έργο του από τους συναδέλφους και αντιπάλους .

                Στα 83 του χρόνια μας αποχαιρετά . Θα πρέπει να ¨΄εφυγε¨ ευχαριστημένος από τη ζωή του ο Τάσος . Με την υποδειγματική του σύζυγο απέκτησαν έναν γιο και μια κόρη επιστήμονες , που του χάρισαν πέντε εγγόνια .

                Εκεί πάνω στους ουρανούς τον περιμένουν ο πρόεδρος Παντελής Μαγουλάς και ο προπονητής Νίκος Γκαμέτης για να κτίσουν και να οργανώσουν την νέα Νίκη Βόλου , μια ομάδα μοντέλο , στο υπερπέραν .

                Καλό ¨ταξίδι¨ Τάσο και καλή αντάμωση .

                Βασίλ. Παλαμηδάς – Βόλος 13-3-2013 .      

Δεν υπάρχουν σχόλια: