Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Στρατηγέ Κολοκοτρώνη


Στρατηγέ Κολοκοτρώνη , σου ζητώ συγγνώμη ! Ξέρω πως όταν ακόμη ο Τούρκος αφέντης , όριζε τη χώρα αυτή , που είχε γεννήσει ένα Περικλή , ένα Μεγαλέξανδρο , ένα Σοφοκλή , ένα Πλάτωνα , τη χώρα όπου στο ναό του Παρθενώνα την ανεξίτηλη σφραγίδα του ελληνικού πολιτισμού κυμάτιζε το μισοφέγγαρο , ξέρω πως εσύ είχες τολμήσει να φαντασθείς ότι παρά τα 400 χρόνια της δουλείας υπήρχε ελπίδα να απελευθερωθεί η ελληνική ψυχή και να δημιουργηθεί μία νέα Ελλάδα , ένα κράτος σαν τα άλλα ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης . Αυτό το όνειρό σου , αυτή την παράτολμη φαντασία σου , στρατηγέ Κολοκοτρώνη , την έκανες πραγματικότητα . Δεν είχες ούτε χρήματα , ούτε όπλα ούτε κανονικό στρατό , ούτε πλοία για να πολεμήσεις μια παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία . Είχες όμως πίστη ότι θα έφθανες στην τελική νίκη και ότι θα γινόταν πραγματικότητα το όραμά σου για το μέλλον της Ελλάδας .

               Aγωνίστηκες με όλες τις δυνάμεις σου , στρατηγέ Κολοκοτρώνη , και τα κατάφερες . Χάρισες στους Έλληνες την Ελλάδα , μια πατρίδα ελεύθερη . Το όραμά σου όμως δεν σταματούσε στην αρχή. Είχες φαντασθεί ότι εμείς  οι κληρονόμοι του δώρου της ελευθερίας θα συνεχίζαμε τον αγώνα σου καταβάλλοντας προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα τιμούσε το ιστορικό μας παρελθόν και θα αποτελούσε ένα πρότυπο δημοκρατίας , ήθους , προόδου και ευημερίας του λαού στο μέλλον .

               Σου ζητώ , λοιπόν , συγγνώμη , στρατηγέ Κολοκοτρώνη , επειδή εμείς για τους οποίους αγωνίστηκες αποδειχθήκαμε ανάξιοι να πραγματοποιήσουμε το όραμά σου . ΄Ισως μας βλέπεις σήμερα και θλίβεσαι . Ίσως μαθαίνεις νέα από την πατρίδα και πικραίνεσαι . Ίσως ακούς τις δηλώσεις και τις ομιλίες των πολιτικών μας ανδρών και αηδιάζεις . Δεν ξέρω τι από όλα , όσα συμβαίνουν στην πατρίδα για την ελευθερία της οποίας εσύ πολέμησες , είναι αυτό για το οπόιο θα έπρεπε να νιώθουμε τη μεγαλύτερη ντροπή . Να είναι οι χιλιάδες συντάξεις που εισέπρατταν οι ¨πεθαμένοι¨ και που χρεωκόπησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία ; Να είναι τα εκατομμύρια που εξαφάνισαν διάφοροι αναίσχυντοι τοπικοί άρχοντες ; Να είναι οι μίζες που εισέπρατταν ασυστόλως διάφοροι υπουργοί ; Να είναι οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί ; Να είναι οι φοροφυγάδες ; Ποιός είναι ο χειρότερος βαθμός στην κλίμακα της απάτης και της διαφθοράς ;

               Σήμερα , στρατηγέ Κολοκοτρώνη , καταφέραμε να έχουμε καταχρεώσει το κράτος μας , να έχουμε ενάμισυ εκατομμύριο ανέργους , να έχουμε οδηγήσει την Οικονομία μας στα πτωχοκομεία , να ικετεύουμε να μας ελεήσουν η κυρία Μέρκελ και η κυρία Λαγκάρντ , αν έχεις ακουστά και πως να έχεις ακουστά αφου στα χρόνια τα δικά σου ούτε που είχε προβλέψει κανείς την εμφάνισή τους .

Για να μη λέω πολλά , στρατηγέ Κολοκοτρώνη , αποτύχαμε και νιώθω ενοχές επειδή δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το κράτος που περίμενες από εμάς . Το χειρότερο είναι ότι οι κυρίως ένοχοι για τη σημερινή μας κατάντια ούτε φέτος , την 25η Μαρτίου , θα σου ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους . Ευτυχώς που είσαι πλέον άγαλμα και δεν συγχύζεσαι ...
               Αλεξ. Στεφανοπούλου-¨ΕΣΤΙΑ¨23-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: