Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Όταν δεν έρχεται το τρένο


Το έτος 1924 , όταν οι πληγές από την καταστροφή της Σμύρνης ήταν ανοικτές , όταν η χώρα είχε γνωρίσει τα δεινά του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και την τραγωδία του Διχασμού , φαίνεται ότι ο Παύλος Νιρβάνας και οι σύγχρονοί του θεωρούσαν εκείνη τη χρονική στιγμή σαν μια ανάπαυλα στο ¨ταξίδι¨της ζωής . Έβλεπαν τους εαυτούς τους σαν συνταξιδιώτες που είχαν υποστεί τις ταλαιπωρίες της Γ΄θέσεως ενός τρένου , χωρίς ανέσεις , που αντιμετώπιζε τις επικίνδυνες ανηφόρες και κατηφόρες αγρίων βουνών και τώρα πλέον θα απολάμβαναν την συνέχεια της διαδρομής μέχρι το τέρμα στην Α΄θέση ενός τρένου πολυτελείας που θα διέσχιζε ήρεμες πεδιάδες με σπαρτά και με αμπέλια . Η ελπίδα για το μέλλον ήταν ζωντανή το έτος 1924  και η αισιοδοξία αναμφισβήτητη .

              Τι να έγραφε άραγε για τα σημερινά τρένα ο Παύλος Νιρβάνας ; Κατ’αρχήν δεν βρισκόμαστε στο σιδηροδρομικό σταθμό επειδή κατεβήκαμε από το τρένο του παρελθόντος , αλλά επειδή μας κατέβασαν βιαίως . Τέλειωσαν τα καύσιμα και η μηχανή δεν μπορεί να κινηθεί ¨, μας είπαν . Στρωμένο τραπέζι δεν υπήρχε και σούπα δεν μας περίμενε . ¨Την έφαγαν άλλοι και όση περίσσεψε την έχυσαν¨ , μας ενημέρωσαν . Ρωτήσαμε πότε θα έρθει το τρένο του Μέλλοντός μας , για να συνεχίσουμε το ¨ταξίδι¨μας και απάντηση σαφή δεν πήραμε . Όταν θα είναι σίγουρο ότι δεν θα προκαλέσετε τις ίδιες ζημιές που προκαλέσατε στο τρένο του παρελθόντος .

               Και έτσι καθόμαστε τώρα ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού . Και περιμένουμε ...  Και καθώς περιμένουμε , χάνουμε την ελπίδα μας και την αισιοδοξία μας ... Σε κάποια στιγμή είδαμε να πλησιάζει ένα τρένο στολισμένο με γιρλάνδες στον σταθμό και κάναμε χαρά πιστεύοντας , ότι ήταν το δικό μας τρένο του Μέλλοντος . Μα όταν πλησίασε διαβάσαμε στις πινακίδες του ότι πήγαινε στην Ιρλανδία .

               Πως να μας περιέγράφε ο Παύλος Νιρβάνας , άραγε , έτσι απογοητευμένους , φοβισμένους και χωρίς ελπίδα και όνειρα , που έχουμε μείνει περιμένοντας το τρένο του Μέλλοντος που δεν έρχεται ;

               Το μόνο τρένο που συνεχίζει τη πορεία του με ήλιο και με καταιγίδες είναι το τρένο της ¨ΕΣΤΙΑΣ¨ ,που μόλις έκλεισε τα 119 της χρόνια .

               Αλεξ. Στεφανοπούλου- 16-3-2013 .  

Δεν υπάρχουν σχόλια: