Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Χρειαζόμαστε μια νέα επανεκκίνηση


               Όσοι ταξιδεύουν στην ύπαιθρο χώρα αντιλαμβάνονται σχεδόν αυτομάτως το οικονομικό πρόβλημα της περιόδου .

               Προσπερνώντας το Σχηματάρι η κίνηση εμφανώς αραιώνει . Βορειότερα , μετά την Υλίκη , ο δρόμος αρχίζει και ερημώνει . Μεταξύ Κάστρου και Καμένων Βούρλων οι λίγοι ταξιδιώτες νοιώθουν ατέλειωτη μοναξιά . Ούτε ένα φορτηγό για προσπέραση να σπάσει την πλήξη της μονότονης οδήγησης .

               Η φύση είναι αλήθεια υπέροχη , τα χρώματα ζωντανά , όμως η ερημιά τρομάζει , φοβίζει , δεν σ’αφήνει να απολαύσεις του Ευβοϊκού τη χάρη .

               Η χώρα δείχνει να έχει χάσει τον ρυθμό , την κίνησή της . Ακόμη και έξω από τα αστικά επαρχιακά κέντρα , η εικόνα δεν αλλάζει . Ούτε βουή , ούτε σχόλη πια .

               Αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση για λίγο καιρό ακόμη ο σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας δεν θα αργήσει να έλθει .

               Πριν λοιπόν τα πράγματα πάρουν μορφή συγκεκριμένη χρειάζονται κινήσεις και δράσεις ικανές να αναστρέψουν αυτή την εικόνα και αίσθηση ερημιάς .

               Η χώρα , η οικονομία και η κοινωνία μας θέλουν ένα σοκ επανεκκίνησης ικανό να ξυπνήσει τους πάντες από τον λήθαργο της υποβάθμισης , της υποχώρησης και της ερήμωσης .

               Όσοι είναι κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους , συνήθως δεν έχουν παραστάσεις . Πνιγμέμοι στα υποδείγματά τους δεν αντιλαμβάνονται το βάρος της ύφεσης , δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ότι οι πολίτες δεν έχουν και δεν μπορούν . Ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν όσες περικοπές κι αν κάνουν.

               Έλλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου έλεγαν οι παλαιότεροι . Όταν το εισόδημα φθίνει η αγοραστική δύναμη χάνεται , ο κόσμος αυτοπεριορίζεται , ξοδεύει τα απαραίτητα και τα λουκέτα περισσεύουν .

               Όλα , λοιπόν ,πρέπει να ιδωθούν με άλλο πνεύμα , με άλλο μάτι .

               Η κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί συνολικά την οικονομική θέση της χώρας , να ξαναγράψει το βιβλίο της οικονομικής πολιτικής να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες , να θέσει τον άνθρωπο πάνω απ’όλα και στη βάση σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και υπόστασης να ανακτήσει χαμένες ελευθερίες και δυνα τότητες έναντι δανειστών και εταίρων , έναντι των πάντων .

               Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτή την ώρα από μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της κι από μια νέα σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο .

               Όσο δεν βρίσκει τη νέα ισορροπία κινδυνεύει είτε να ερημώσει , είτε να αυτοπυρποληθεί . Ούτε το ένα της ταιριάζει , ούτε το άλλο της πρέπει ...

             

               Αντώνης Καρακούσης - ¨ΤΟ ΒΗΜΑ¨, 3-3-2013 .  

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: