Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

                                   Ύμνος στη μητέρα

          Ένας ύμνος για τον ρόλο της μητέρας , μέσα στη ζωή , είναι το ποίημα που έγραψε ο ποιητής Γιάννης Πολέμης ( 1862 –1924 ) , αφιερωμένο στη Δανάη Αδ. Κύρου , με αφορμή έκδοσης ¨Λευκώματος ¨από την εκδότιδα .
         Η Δανάη Αδ. Κύρου ( 1878 – 1967 ) υπήρξε ¨ πρόσωπο κλειδί ¨ στην ιστορία της ¨ Εστίας ¨ . Πιστή σύζυγος , πολιτική συνεργάτις , έγραφε μέχρι βαθείας νυκτός , καθ’ υπαγόρευσιν του συζύγου της , το άρθρο και τα σχόλιά του . Επί μια εβδομηκονταετία περίπου , υπήρξε ¨ φύλακας άγγελος ¨ της εφημερίδος . Συμμεριζόταν όλες τις μέριμνες του συζύγου της , χωρίς ποτέ να παρουσιάζεται στα γραφεία της διευθύνσεως , παρά το γεγονός ότι η κατοικία της βρισκόταν στον επάνω όροφο του ιδίου κτιρίου .
        Ακοίμητος φρουρός , αφιερώθηκε ολόψυχα στην ανατροφή των τριών παιδιών της Αχιλλέα , Κύρο , Αλέξη , μοιράστηκε με τον σύζυγό της , τις έγνοιες και τις ανησυχίες της ζωής και της εφημερίδος και βίωσε τις πικρίες της περιόδου του Εθνικού Διχασμού .
       Όταν ο Άδωνις έφυγε πρόωρα από τη ζωή ( 1918 ) , η Δανάη ήταν μόλις 40 ετών . Ανασκουμπώθηκε και κράτησε τα ηνία της εφημερίδος μέχρι να αναλάβουν τα παιδιά της Αχιλλέας και Κύρος Κύρου . Η ανήσυχη , πολυτάλαντη και φιλόμουσος αυτή γυναίκα διετέλεσε χρήσιμο μέλος της Αθηναϊκής Κοινωνίας , δηλώνοντας ισχυρό ¨ παρών ¨ στα δρώμενα της εποχής μας .
      Ο ποιητής Γιάννης Πολέμης έγραψε για τη Δανάη Κύρου στο ¨ Λεύκωμά ¨ της :
                     Της μάνας η καρδιά

¨Απ’ όλα κάτι παίρνουμε : Από την ημέρα , φως , ζωή ,
Από τη νύκτα ονείρατα . Από τη γη πατρίδα .
Από τον καιρό παρηγοριά . Απ’τον αγέρα ανάπαυση .
Από τον πόνο υπομονή . Από τον πόθο ελπίδα .
Απ’όλα κάτι παίρνουμε . Όμως κι αν όλα λείψουν ,
Μη φοβηθείτε από χαμό , καλότυχα της γης παιδιά :
Θε να τα βρείτε όλα μαζί μεσ’στης μητέρας την καρδιά¨ !
Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 26/12/2016   



Δεν υπάρχουν σχόλια: