Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

                     Λακωνική φωνή για το 2017 

          Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
          Σα μια σειρά κεράκια αναμένα –
          Χρυσά , ζεστά , και ζωηρά κεράκια .
          Είναι ο γνωστό ποίημα του Κ.Π.Καβάφη . Γράφτηκε το 1899. Το πρώτο τρίστιχο . Προσωπικά το θεωρώ μέτριο ποίημα κι αναρωτιέμαι γιατί ο Αλεξανδρινός γέροντας , τόσο σχολαστικός σ’αυτά τα ζητήματα , το προόρισε για το τελικό του corpus . Η εικόνα είναι γλυκερή και το σκεπτικό της απροσχημάτιστα ρηχό .
         Η περασμένες μέρες πίσω μένουν ,
         μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων ,
         τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη ,
         κρύα κεριά , λυωμένα , και κυρτά .
Πρόκειται για τη δεύτερη στροφή – τετράστιχη αυτή . Η απορία μου , ωε προς την τακτική του Καβάφη διατηρείται ισχυρή . Τα ¨ Κεριά ¨ ωστόσο επιμένουν . Στη διαδρομή των χρόνων βρίσκονται σε περίοπτη θέση , εννοώ στα χείλη πολλών  ανθρώπων κι όχι μόνο αναγνωστών του ποιητή . Έχουν γίνει κοινός τόπος .
        Είναι καλό ή κακό αυτό ; Δεν θα απαντήσω . Είναι πάντως μια καθιέρωση και υποθέτω ότι αυτή σχετίζεται με το σχήμα παρελθόν – μέλλον . Τα λαμπερά αναμμένα κεριά μπροστά . Τα λιωμένα που ακόμα καπνίζουν ,  πίσω . Η ελπίδα και η νοσταλγία της , εμμέσως . Και φυσικά μια υπόρρητη διάθεση απολογισμού . Ας το δούμε και έτσι , μέρες που είναι . Κάθε φορά στα τέλη του χρόνου καταφεύγουμε σε τέτοιου είδους παιχνίδια . Πόσο παιχνίδια είναι ; Οι Καζαμίες πιθανόν κυκλοφορούν ακόμα . Για το μέλλον .    
       Η αβεβαιότητα μας κάνει σκεπτικιστές , επιφυλακτικούς και κατά κάποιον τρόπο προληπτικούς . Τι θα μας φέρει αυτός ο καινούργιος χρόνος ; Δεν είναι εύκολο να αρθρώσουμε υποθέσεις . Ούτε να δώσουμε σχήμα στους φόβους μας . Μπορούμε , όμως , να κάνουμε  ευχές . Οι ευχές αφορούν το μέλλον . Ανωδίνως . Η πλημμύρα των υποσχέσεων και η ευφορία των πλαστών προσδοκιών . Ήδη έχουμε ασκηθεί στο σπορ εντατικά .
      Παρ’όλα αυτά , την πιο κοινότοπη ευχή σε όλους .
      Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος .
      Θανάσης Βαλτινός , Συγγραφέας , Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών . Δεκέμβριος 2016 .  

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: