Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

                                  Μία αμφιλεγόμενη φράση

          Ήταν ένας ηγέτης διεθνούς πολιτικού κύρους ο αείμνηστος πρόεδρος της Γαλλίας , στρατηγός Ντε Γκωλ ( 1890 – 1970 ) .
          Στο τούτο το σημείωμα , θα αναφερθώ σε ένα περιστατικό από το τεράστιο βιογραφικό του στρατηγού , εκείνο από το ταξίδι του , ως προέδρου της Γαλλίας το έτος 1967 , στον Καναδά :
      ¨ Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Μόντρεαλ , πρωτεύουσας της Γαλλόφωνης επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά παραληρούσαν ανεμίζοντας σημαίες της Γαλλίας και της επαρχίας τους το βράδυ της 24ης Ιουλίου 1967 , καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ τους μιλούσε από τον εξώστη του Δημαρχείου της πόλης . Τα λόγια του Ντε Γκωλ τους ενθουσίασαν :
     ¨   Η καρδιά μου πλημμυρίζει από τεράστια συγκίνηση , καθώς βλέπω μπροστά μου τη Γαλλική πόλη του Μοντρεάλ … Εδώ απόψε και σε όλο το μήκος της διαδρομής μου , βρήκα μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με την απελευθέρωση της Γαλλίας , στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Επιπροσθέτως σε όλη τη διαδρομή , παρατήρησα την τεράστια προσπάθεια που κάνετε για την πρόοδο , την ανάπτυξη και επομένως την απελευθέρωση . Όλη η Γαλλία ξέρει , βλέπει και ακούει τι γίνεται εδώ : 
¨ Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ . Ζήτω ο Γαλλικός Καναδάς , ζήτω η Γαλλία¨.
    Οι δηλώσεις του Σαρλ ντε Γκωλ , προκάλεσαν παγκόσμιο σάλο και πολιτικό σεισμό στην Οττάβα , την πρωτεύουσα του Καναδά . Κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος περιόδευε , στις 25 Ιουλίου στη Διεθνή Έκθεση του Μοντρεάλ , όπου έγινε δεκτός με τρομερό ενθουσιασμό , στις 26 Ιουλίου, συνήλθε σε δύο αλλεπάλληλες έκτακτες συνεδριάσεις , το Υπουργικό Συμβούλιο του Καναδά :
 ¨Μερικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου τείνουν να ενθαρρύνουν τη μικρή μειοψηφία του πληθυσμού μας που έχει  στόχο να καταστρέψει τον Καναδά ¨ , δήλωσε επίσημα ο Πρωθυπουργός Λέστερ Πίρσον , μετά τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε : ¨ Ο λαός του Καναδά είναι ελεύθερος . Οι Καναδοί δεν χρειάζονται απελευθέρωση¨ .
  Ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη δήλωση αυτή , ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 27 Ιουλίου 1967 επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Οττάβα , όπου θα είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και τους ομοσπονδιακούς ηγέτες της χώρας . Έτσι , αποχώρησε επιδεικτικά για τη Γαλλία , έχοντας παραμείνει τέσσερις ημέρες στον Καναδά , αλλά μόνο στο έδαφος του Γαλλόφωνου Κεμπέκ , πράγμα που είχε προσχεδιάσει , ώστε να υπογραμμίσει το ζήτημα της αυτονομίας της επαρχίας αυτής .
  Ο Πρωθυπουργός του Γαλλόφωνου Κεμπέκ Ντανιέλ Τζόνσον ,  μετά την αναχώρηση του Ντε Γκωλ για Γαλλία ,δήλωσε τα εξής : ¨ Η Κυβέρνηση του Καναδά , υπό την πίεσιν εξτρεμιστικών στοιχείων , αισθάνθηκε υποχρεωμένη να κάνει μία δήλωση , που εξανάγκασε τον φιλοξενούμενό μας , να επιστρέψει στη Γαλλία , παρακάμπτοντας την Οττάβα ¨.


  Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 10/12/2016        .

Δεν υπάρχουν σχόλια: