Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Μνήμη Γιάννη Τσίγκρα

          Στη μνήμη του συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Τσίγκρα που ¨ ανεχώρησε ¨ για τας ¨ αιωνίους μονάς ¨ , στις αρχές Νοεμβρίου 2016 , ο
Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Δημήτρης Αντωνίου , έγραψε το παρακάτω κείμενο – αφιέρωμα :
       ¨ Ουρανομήκης των Μουσών ¨
          Κι εδώ που βρίσκονταν πατώντας χώμα συριανό , ο Γιάννης Τσίγκρας με πνεύμα και στοχασμό ιπτάμενο , παρακολουθούσε τα γήινα αφ’υψηλού , καθόλου , όμως , επιτιμητικά , αλλά πλέριος αισθήσεων και συναισθημάτων ¨ ρουφούσε ¨ τα εγκώμια με την ηδονή ενός επικούρειου σε παροξυσμό .
          Η αγάπη του για το οντολογικό ζητούμενο , που διαπερνά το μεδούλι των αγιοπατερικών κειμένων , ήταν το μόνιμο διακύβευμά του και καθότι μέγας  παίχτης των μοιρών και ¨τυχερών κύβων ¨ της ζωής , το μεγάλο του στοίχημα , που με σαρκασμό απολάμβανε , ενόσω  το έκανε πάσα στον συνομιλητή του .
         Ο καλός Γιάννης Τσίγκρας
 δεν κατοικεί πια εδώ . Ο ακαταπόνητος οδοιπόρος των φλεβών και των σπλάχνων ετούτης της ¨καταραμένης¨ πόλης , που εξακολουθεί εμάς που τα ζήσαμε στις ομορφιές των γιασεμιών της ,  να μας στοιχειώνει επώδυνα , τυραννικά , ανήλθε στον ύψιστο θρόνο του να διαφεντεύει μειδιώντας τους αγαπημένους τόπους και ανθρώπους του .
         Από τις τέχνες του ο μοναδικός , θαρρώ , αρραβώνας του ήταν με την ποίηση . Το δικό της δακτυλίδι άφησε και μ’αυτό το στοίχημα θέλησε μέσα στη δική του άμαξα , με τις εικόνες και τις αναμνήσεις της χρυσής δεκαετίας του 60 , να ανηφορήσει κατά τους ουρανούς ¨ σημαδιακός και αταίριαστος ¨ . Μονάχα με τη στυφή δίψα του  ¨ Έλπίνορα¨ να υπενθυμίζει τη φωτεινή του πορεία στη γήινη αλάνα των ενυπνίων του .
         Μόνος ή με τη γλυκιά κι αγαπημένη του Μαρία ως ένας ¨ ουράνιος τερματοφύλακας των πάρκων του ¨ , κύκλω και μερίμνη ανθισμένων δαιμονίων σκορπά με τα αθώα αλλά και σαρκαστικά του γέλια σπινθήρες λόγου από εκείνα τα έξοχα ελληνικά του , ως δρόσο στους ανθισμένους υακίνθους του παράδεισου .
        Φίλε , Φίλτατε Γιάννη Τσίγκρα , επικούρειε των ¨ ουρανίων λαχειοπωλών ¨ , έχε για !

       Λογοτεχνικές αναζητήσεις – Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 6/12/2016
                                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: