Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

                  Βύρων Πολύδωρας κάνει κριτική βιβλίου

          Ο πρώην βουλευτής , υπουργός και πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας , με επιστολή του προς τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Μαντίδη κάνει κριτική στο βιβλίο του ¨ Μαρίκα Τοπάλη ¨ : 
        ¨Αγαπητέ κύριε Γιάννη Μαντίδη .
       Σας γράφω για να σας ευχαριστήσω και συγχαρώ για το βιβλίο σας ¨ Σοφία Τοπάλη ¨ . Μια κοινή μας γνωστή και φίλη είχε την ευγένεια να μου το στείλει . Για να μάθω το δράμα-άγος των Κάτω Λεχωνίων Βόλου . Το διάβασα απνευστί . Και έμαθα – έπαθα .
       Όταν το τελείωσα , η αντίδρασή μου ήταν … ¨ καλύτερα να μην το μάθαινα , θα είχα ένα τραύμα ψυχής λιγότερο ¨ . Και εσύ , μικρέ Ιαβέρη , με τη δυνατή μνήμη , αν μου εδίδασκες το θέμα μόνον δημοσιογραφικά ,αν δεν ήσουν ένας ολοκληρωμένος λογοτέχνης , ένας maître  της περιγραφής , ένας προικισμένος ¨ άγγελος ¨ αρχαίας ελληνικής τραγωδίας , ένας φιλίστορας που πολύ αγάπησε τα Κάτω Λεχώνια , τότε και ‘γω , όντας ένας ευαίσθητος άνθρωπος , θα πονούσα πιο λίγο .
      Οι παρεμβάσεις σου , κύριε Γιάννη Μ…, έξω από τον τραγικό πυρήνα του θέματος – της παγκόσμιας εγκληματικής πρωτοτυπίας των τριών κρεμασμένων στη μουριά γυναικών – είναι μια σύνθεση κοινωνιολογική , λαογραφική , ιστορική των Κάτω Λεχωνίων της εποχής ( στα όρια του τέλος της Κατοχής και της αρχής του Εμφυλίου ) και μια ξενάγηση πρωτότυπη στο αστικό , μικροαστικό και αγροτικό περιβάλλον του τόπου του δράματος .
     Με βαθειά συναίσθηση περί του πολλαπλού κακού περιγράψατε τον πόλεμο . Και με απόλυτη αποστροφή μιλήσατε για τον πόλεμο των συσσωρευμένων παθών , που εκλύονται παλιρροϊκά και του πελώριου φθόνου , της αβυσσαλέας κακίας και αδικίας του Εμφύλιου . Και δείξατε όλα τα πρόσωπα του δράματος με χαραχτηριολογική ακρίβεια .
     Κλαίω σαν κοιτάζω τη μουριά και τις αιωρούμενες από το σκοινί τους τρεις γυναίκες . Δεν ξεχνώ . Δεν συγχωρώ τους θύτες .

    Βασίλης Παλαμηδάς – Λογοτεχνικές ανησυχίες – Βόλος 5/12/2016 .          

Δεν υπάρχουν σχόλια: