Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

     Προσωπικό αρχείο καθηγητή Ζολώτα στην Τράπεζα Ελλάδος

               Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ Γιάννης Στουρνάρας , παρουσίασε στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας το προσωπικό αρχείο του Διοικητού Ξεν. Ζολώτα .
             Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Ξ . Ζολώτας εκτός από Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος , υπήρξε και καθηγητής Πανεπιστημίου , Ακαδημαϊκός , Υπουργός και Πρωθυπουργός .
           Ο κ Στουρνάρας , στην ομιλία του , ετόνισε μεταξύ άλλων :
       ¨ Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά τόσο για την πολυσχιδη προσωπικότητα του Διοικητή , όσο και για το έργο και την προσφορά του , στον τομέα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας .
         Ο ίδιος έζησε από το 1904 έως το 2004 , έναν ολόκληρο αιώνα , που σηματοδοτήθηκε από πολλά σημαντικά και ιστορικά γεγονότα .
        Η παρουσία του επί πολλές δεκαετίες στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδος συνέπεσε με πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στη χώρα μας , από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι την οικονομική ανάπτυξη της Μεταπολίτευσης .
        Η δράση του υπήρξε πολύπλευρη . Ως καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός ο Ζολώτας  ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο , εμπνέοντας γενεές φοιτητών . Αξιοσημείωτον είναι ότι , παρά τις πολλές διακρίσεις και τους τίτλους με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να τον προσφωνήσει , ο ίδιος προτιμούσε εκείνο του ¨ καθηγητή ¨ , καθώς αισθανόταν ότι η ιδιότητα αυτή ήταν ανώτερη από όσες κατείχε , κατά τη διάρκεια του βίου του .
            Ο ίδιος έχαιρε διεθνούς αναγνώρισης και κύρους . Επελέγη ως μέλος της ¨ Επιτροπής των Τεσσάρων Σοφών ¨ , με αντικείμενο τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας  (ΟΕΟΣ) σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) , ενώ κατέλαβε και άλλες καίριες θέσεις σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς .
           Το προσωπικό του αρχείο αποτελεί παρακαταθήκη για όλους εμάς , καθώς μέσα από αυτό αναδεικνύονται η πολύπλευρη δράση του ως Διοικητή , το Πανεπιστημιακό του έργο , η δράση του στην Ακαδημία Αθηνών και σε διεθνείς οργανισμούς , το παγκόσμιο κύρος του και τέλος η ανάμειξή του με την πολιτική . Συγχρόνως , το σπάνιο αρχειακό υλικό που περιέχει , φωτίζει διάφορες πτυχές του προσωπικού   και κοινωνικού βίου του Ξ .Ζολώτα .
          Αξίζει να επισημανθεί ότι το αρχείο αυτό αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας , της οικονομίας , της πολιτικής , των διεθνών σχέσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν τον 20ό αιώνα . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης για όσους επιθυμούν να μελετήσουν την οικονομική ιστορία της νεώτερης Ελλάδος και τη συνεισφορά του Ζολώτα στη χάραξη νομισματικής πολιτικής και την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα .
          Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η μεταπολεμική ανάπτυξη της Ελλάδος φέρει σε μεγάλο βαθμό τη σφραγίδα του Ξ . Ζολώτα . Οι δηλώσεις και οι θέσεις του , ίσως στις μέρες μας να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ ¨ .
Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος , 25/11/2016


         


Δεν υπάρχουν σχόλια: