Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Διανοούμενος της ζωής και της τέχνης


                                                 Διανοούμενος της ζωής και της τέχνης  

                   Το δύσκολο με τον Μάριο Πλωρίτη είναι να ορίσει κανείς με ακρίβεια την ιδιότητά του . Την ίδια στιγμή αυτή η ¨ δυσκολία ¨άνθρωπος είναι που αποτυπώνει και το εύρος της προσωπικότητάς του : ένας βαθιά σκεπτόμενος και δημιουργικός άνθρωπος ,                                  πλήρως ενταγμένος στην τρέχουσα πραγματικότητα . Διότι εκτός από διανοούμενος και δάσκαλος ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε και εραστής της ίδιας της ζωής .       
                  Μοιρασμένος , κυρίως , ανάμεσα σε δύο χώρους του Δημοσίου βίου, το θέατρο και τον Τύπο , ο Μάριος Παπαδόπουλος , όπως ήταν το πραγματικό του όνομα,διέσχισε την μεταπολεμικη Ελλάδα και συνέβαλε στην πνευματική και πολιτισμική της επανεκκίνηση . Μεταφραστής , σκηνοθέτης , κριτικός θεάτρου , λογοτέχνης , δοκιμιογράφος , δημοσιογράφος ή καλύτερα επιφυλλιδογράφος , με σπουδές Νομικής και Πολιτικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς και θεατρικές στη Γαλλία , στην  Αγγλία και στις ΗΠΑ , ο Πλωρίτης ήταν ένας άνθρωπος  ενεργός , εκφραστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας .  
                    Ξεκίνησε ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου στην εφημερίδα ¨ Ελευθερία¨( 1945 –1965 )    , για να συνεχίσει στο ¨ Βήμα ¨ ( 1965 – 2006 ) ,   όπου   με       τις επιφυλλίδες του έδινε σε συστηματική βάση το στίγμα της εποχής , διέκοψε  , μόνο
 επί  Επταετίας , αυτοεξόριστος στο Παρίσι .
                 Τα άρθρα του Μάριου Πλωρίτη δεν ήταν ένα ¨στρωτό κείμενο ¨ , γράφει ο Γιώργος Ρωμαίος , σε έναν απολογισμό της αρθρογραφίας του ¨ Βήμα¨31-12- 2006.                                                                                       
¨ Ήταν ένα μοναδικό ¨κέντημα¨ ιδεών , απόψεων , επιχειρημάτων , διανθισμένων με πλήθος αποσπασμάτων από κείμενα αρχαίων και σύγχρονων συγγραφέων .
                Μια ιδιαίτερη στιγμή στη διαδρομή του Πλωρίτη αποτέλεσε η τηλεοπτική παρουσία του , στο δημοψήφισμα του 1974 . Εκείνο το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 1974  μαζί με τον Κώστα Σημίτη και τον καθηγητή Γιώργο Κουμάντο , στάθηκε απέναντι στη μοναρχία . Με μια συγκλονιστική και σύντομη καταλυτική ομιλία του ο Πλωρίτης , υπερασπίστηκε την Δημοκρατία και με τα επιχειρήματά του συνέβαλε στην επικράτησή της . Γιατί πίστευε βαθιά στην αξία του ανθρώπου , στο Κράτος δικαίου , στην ελευθερία και τη δημοκρατία .
                Κοσμοπολίτης και πολυταξιδεμένος , αγαπούσε , εκτός από το θέατρο , την κλασική μουσική και την όπερα . Μιλούσε τέσσερις γλώσσες , ήταν ένας ευγενής , έξυπνος και γοητευτικός συνομιλητής , που εκτιμούσε και αγαπούσε τις γυναίκες . Έκανε τρεις γάμους . Πρώτα με την Έλλη Λαμπέτη ( χώρισαν το 1953 ) , μετά με την Μαρίκα Ανεμογιάννη ( Ο γάμος έγινε το 1964 και διήρκεσε ως το τέλος της ζωής της ) . Και τέλος με την Κάτια Δανδουλάκη , παντρεύτηκαν το 1996 και έμειναν μαζί ως τον Δεκέμβριο του 2006 , που πέθανε ο Πλωρίτης ) .  
              Όποιος είχε την τύχη να γνωρίσει τον Μάριο Πλωρίτη , δεν αργούσε να συνειδητοποιήσει , ότι μέσα στον διανοούμενο ζούσε κι ένας ευφυής , χαριτωμένος , κοινωνικός άνθρωπος , που ήξερε να διηγείται ιστορίες και περιστατικά μιας πλούσιας, σε εμπειρίες ζωής . Οι αντιλήψεις του , που συνέθεσαν και καθόρισαν τον τρόπο της ζωής του , ήταν πάντα ενταγμένες στο κοινωνικό  σύνολο . Ένας σπάνιος συνδυασμός , δυσεύρετος στην εποχή μας .           
             Μ.Λ. Εφημ. ¨ ΤΟ ΒΗΜΑ ¨- 6-1-2019            .

         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: