Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Δημοτικό τραγούδι και Δημήτρης Ζάχος


                                                Δημοτικό τραγούδι και Δημήτρης Ζάχος
                Ο θάνατος κυβερνά τον κόσμο και οι λίγοι ¨ αναρχικοί ¨ , που ξεφεύγουν από τις αλυσίδες του είναι , όσοι καθίστανται αθάνατοι με το έργο και το παράδειγμά τους . Ένας     από τους λίγους , ο Δημήτρης Ζάχος , ο αξέχαστος ερμηνευτής των δημοτικών    τραγουδιών     της πατρίδας μας .                                              
                Ο Ζάχος πέθανε στις 8 Μαρτίου 2019 , σε ηλικία  95 ετών . Το καλοκαίρι του 2018  είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και έπειτα από λίγες ημέρες , κάηκε  το σπίτι  του       στο Μάτι από τη φοβερή πυρκαγιά , που κόστισε τη ζωή     σε 100 ανθρώπους .  Είχε μείνει       άστεγη η οικογένειά του και για ένα διάστημα ο Δημήτρης Ζάχος νοσηλευόταν  χτυπημένος    από το εγκεφαλικό στην ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου ¨ Σωτηρία ¨ ,       ενώ στο διπλανό δωμάτιο   φιλοξενούνταν οι δικοί του .
                Ο Δημήτρης Ζάχος γεννήθηκε το 1924 στα Γιάλτρα Αιδηψού – Ευβοίας . Η σχέση του με το τραγούδι ξεκίνησε από την ψαλτική . Σ’εκείνον πιστώνεται η ένταξη  των δημοτικών τραγουδιών ως οργανικών κομματιών των κινηματογραφικών ταινιών . Ανεκτίμητο κομμάτι της συλλογής των πολυτίμων ήχων  της παράδοσής μας , θα μείνει η ερμηνεία του στο τραγούδι ¨ Μια βοσκοπούλα αγάπησα ¨ , τους  στίχους του οποίου είχε γράψει ο Γιώργος Ζαλοκώστας ( 1805-1898 ) . στην ταινία ( Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας ) το 1955 , όπου  πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη .          
                  Οι Μούσες τον αγάπησαν πολύ τον Ζάχο . Ύφαναν τα γράμματα του ονόματός του με το νήμα της ψυχής του Έθνους και άφησαν τις ερμηνείες του κτήμα εσαεί . Παντοτινά θα μας συντροφεύει η φωνή του . Κάθε φορά που η σκέψη θα ταξιδεύει στις ρίζες μας ,  θα τη συνοδεύουν τα τραγούδια που ερμήνευσε . Κάθε φορά θα γιορτάζονται  το 1821 , η Ανάσταση του Κυρίου , οι προστάτες άγιοι των πόλεων και χωριών , στους γάμους , στις βαφτίσεις και στα πανηγύρια , ακόμα και στις κηδείες και στους θρήνους θα είναι παρούσα η φωνή του Δημήτρη Ζάχου να τραγουδά  τα όμορφα , τα έμμετρα , τα ελληνικά .                                                           
                 Τι  να πεις γι’αυτόν και σ’αυτόν τον υπέροχο Έλληνα τραγουδιστή , εκτός από ένα αληθινό και ηχηρό ¨ευχαριστώ¨ . Ευχαριστούμε για όλα , σπουδαίε καλλιτέχνη .  
                 Β.Π.-Βόλος 8-3-2019                            .                                    
                   


Δεν υπάρχουν σχόλια: