Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μεγάλη προσφορά στη Νίκη Βόλου


                                               Μεγάλη προσφορά στη Νίκη Βόλου
                  Πάει ¨ έφυγε¨ το παλικάρι για το μεγάλο και ανεπίστροφο ¨ταξίδι ¨, το οποίο όλοι  θα κάνουμε , όταν θα έρθει  η ¨ώρα¨ μας . Και ήταν νέος , θαλερός και αξιόμαχος στα      64 του χρόνια .   
                  Για τον Βαγγέλη Βουρούκο ο λόγος . Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία – Βόλου το έτος 1955 . Από προσφυγική οικογένεια η καταγωγή του . Ο πατέρας του , κάθε Κυριακή     τον έπαιρνε στο γήπεδο της Νίκης , που ήταν κοντά στο σπίτι του , για να δούνε αγώνα      του
τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος . Και από τότε η Νίκη Βόλου ήταν μέσα στη καρδιά του .                                                    
                  Στα 16 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας , αφού η άρτια σωματική του διάπλαση και το ποδοσφαιρικό του ταλέντο ξεχώριζαν από νωρίς . Ένας  ¨βράχος¨ακλόνητος ήταν ο Βουρούκος στη κεντρική αμυντική ανάπτυξη της Νίκης .
                 Από τις αρχές της δεκαετίας του 70 η παρουσία της Νίκης , στο πρωτάθλημα ερασιτεχνικών ομάδων ήταν  κάτω του μετρίου . Τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά . Μιζέρια και φτώχεια από παντού . Μια παρακμή και απαξίωση διέκρινε κανείς στην ομάδα . Φως και ελπίδα από πουθενά . Και , όμως , υπήρχαν κάποιες ελάχιστες σπίθες από τη φωτιά του παρελθόντος . Ήταν οι νέοι διοικητικοί παράγοντες και οι νέοι ποδοσφαιριστές , που ανέλαβαν πρωτοβουλίες , εργάστηκαν , μόχθησαν για να βγάλουν την ομάδα από τα αδιέξοδα και να την σταματήσουν από άλλες χειρότερες καταστάσεις . Μια νέα διοίκηση με πρόεδρο τον δυναμικό και αείμνηστο Νίκο Ορφανίδη ¨ έπιασε δουλειά ¨, ενώ το ποδοσφαιρικό τμήμα  με νέα παιδιά  ανέλαβε ο προπονητής Γιώργος Καζανίδης με αρχηγό τον Βαγγέλη Βουρούκο , ο οποίος συμμετείχε και σαν παίκτης . Άρχισε η εντατική δουλειά με πρώτο μέλημα το ανέβασμα ψυχολογίας της ομάδας , η οποία ανήλθε σύντομα και κατόπιν η τεχνική οργάνωση που έλειπε . Βγήκε πρωταθλήτρια η ομάδα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα το 1976 και έπρεπε να δώσει , σύμφωνα με την προκήρυξη πρωταθλήματος της ΕΠΟ αγώνα μπαράζ για να ανεβεί στη Β΄ Εθνική Κατηγορία , Γ΄ Εθνική δεν υπήρχε .  Αντίπαλος της Νίκης έτυχε η ομάδα της Δάφνης – Ερυθρών ,   πρώην Κριεκούκι – Αττικής .  Ήταν δύσκολο το ματς της ανόδου διότι και με ισοπαλία ευνοείτο ο αντίπαλος .                                                        
               Χωρίς μεγάλες φάσεις και με απώλειες ευκαιριών εκατέρωθεν έληξε το πρώτο ημίχρονο . Άρχισε το δεύτερο ημίχρονο . Τα λεπτά να κυλούν       και       η  αγωνία   στο   κατακόρυφο. Είκοσι λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα , σε μια      ανατροπή     εντός              μεγάλης περιοχής ο διαιτητής Νίκος Ζλατάνος σφύριξε πέναλτι υπέρ της Νίκης .     Το  ερώτημα που τέθηκε ήταν ποιος θα το εκτελέσει . Μια Κατηγορία , οι κόποι      και  οι  θυσίες ενός έτους εξαρτιόνταν από αυτό το κτύπημα . Τότε φάνηκε η τόλμη     και   το μεγαλείο του Βαγγέλη Βουρούκου . Σταθερός και ευθυτενής όλους τους  παραμέρισε , πήρε την μπάλα , την έστησε στο σημείο βολής και περίμενε το σφύριγμα του διαιτητή .
               Ο Ζλατάνος δίνει εντολή . Με ένα ευθύβολο γωνιακό σουτ η μπάλα καρφώνεται  στα δίχτυα της Δάφνης – Ερυθρών . Η Νίκη στη Β΄Εθνική Κατηγορία . Με νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές να διανοίγονται για την ομάδα μας . Μετά τη λήξη του αγώνα , άρχισε ένα ατέλειωτο πανηγύρι που από τους εκδρομείς φιλάθλους  , που κράτησε μέχρι πρωίας . Η Νίκη βρήκε  ξανά τον δρόμο των επιτυχιών και των θριάμβων,που τηςέλειπαν.            
              Έκανα αυτό το μικρό χρονικό , ανοίγοντας μια σελίδα από το ¨ βιβλίο¨ ιστορίας της Νίκης Βόλου με αφορμή την απώλεια του μεγάλου αθλητή    και      φίλου  ¨  Βαγγέλη   Βουρούκου . Καλό σου ¨ταξίδι¨ ¨Βαγγέλα¨ , δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ .  
Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 15-3-2019              .























Δεν υπάρχουν σχόλια: