Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μιλήσαμε για την πόλη μας


                                                 Μιλήσαμε για την πόλη μας
               Ήταν ένα  Κυριακάτικο μεσημέρι του Χειμώνα , με έναν ήλιο ¨ Ηλιάτορα ¨,   όπως τον περιγράφει ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (1979) . Μια τέτοια πρόκληση , για έναν περίπατο ,   δεν θα την άφηνα να πάει χαμένη .                                        
              Κατέβηκα στη     παραλία του Βόλου , όπου οι εκδρομείς και οι περιπατητές κάνουν τις βόλτες τους  και απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στα  παρακείμενα ¨Καφέ¨ και   στα  αναψυκτήρια . Δεν σταμάτησα , προχώρησα προς το κέντρο , στη πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου , εκεί όπου σμίγουν η θάλασσα με το πράσινο των λουλουδιών και των δέντρων . Εκεί καταμεσής της πλατείας όλοι δίνουν το ¨παρών¨ . Οι ηλικιωμένοι που συζητούν τα προβλήματά τους , οι μαμάδες να παίζουν με τα παιδιά τους και οι νέες με τους νέους να απολαμβάνουν τους χαριεντισμούς της ηλικίας τους .
            Είχα κουραστεί αρκετά και αναζητούσα μια στάση ξεκούρασης . Την βρήκα πολύ σύντομα . Και ήταν ό,τι έπρεπε , γιατί συνδύαζε ήλιο και ίσκιο ό,τι το καλύτερο για  μια ευχάριστη φυσική ατμόσφαιρα .
            Στη άκρη του καναπέ πρόσεξα την παρουσία μιας καλοστεκούμενης κυρίας που ήταν στην περίοδο της ηλικίας των ¨ήντα¨ , με γκρίζα μαλλιά και αρκετές ρυτίδες προσώπου . Την καλημέρισα και έλαβα ανταπόκριση . Είχε μια γλυκιά , ήρεμη και ευχάριστη φωνή . Έδειχνε ότι ήταν ¨αρχόντισσα¨ από τα νιάτα της . Ήταν χήρα συνταξιούχος δασκάλα . Έμενε μόνη . Ό άντρας της , απόστρατος της αεροπορίας  , απεβίωσε από ετών . Τα δύο παιδιά της , αγόρι και κορίτσι , μεγάλα , αποκατεστημένα  επαγγελματικά , με δικές τους οικογένειες και παιδιά στην Αθήνα . Με κάλεσαν να πάω να μείνω κοντά τους . Αρνήθηκα . Δεν την μπορώ την Αθήνα . Δεν την αντέχω . Ασφυκτιώ με το κλίμα της , με την πολυκοσμία της , με τις ανασφάλειές της . Προτιμώ να ζήσω στον τόπο μου, στη γειτονιά μου , στη γενέθλια γη , κοντά με τους ανθρώπουςπουμεγαλώσαμε     
που με αγάπησαν και τους αγάπησα .
                 Κάποτε τα προσωπικά μας τέλειωσαν . Κάτι έπρεπε να πούμε. Και η κουβέντα το έφερε για τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 . Έχει πολλά     να πει η  κυρία :  ¨ Από την μεταπολίτευση και μετά 5 πρώην δήμαρχοι ζουν και λειτουργούν ανάμεσά μας . Είναι  : Μιχάλης Κουντούρης , Δημήτρης Πιτσιώρης , Κυριάκος Μήτρου , Αλέκος Βούλγαρης , Πάνος Σκοτινιώτης . Κατά τη διάρκεια της θητείας τους , δεν έκαναν                
Θαύματα , με τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τους , όμως , κατάφεραν να συμμαζέψουν και να νοικοκυρέψουν σε όμορφη πόλη τον Βόλο μας .
                Ο σημερινός δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος , αγωνίζεται και αυτός για το καλό της πόλης . Έχει πάθος με την καθαριότητα και στηρίζει την κοινωνική αλληλεγγύη υπέρ των πολιτών . Τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για τα προβλήματα της πόλης .
               Αυτές τις αναφορές μνήμης περί των Δημοτικών Αρχόντων του Δήμου Βόλου μου έκανε η συμπαθής κυρία , που τυχαία γνώρισα την περασμένη Κυριακή .   Δυστυχώς ο χρόνος δεν έφθασε , να αναπτύξω και εγώ τις δικές μου απόψεις . Ελπίζω , όμως , λίαν συντόμως σε μια νέα συνάντηση , κατά την οποίαν θα συμπληρώσουμε την κουβεντούλα μας   .     Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 26-2-2019           .             
                                     

                          
                           
      

         

Δεν υπάρχουν σχόλια: