Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Έπαιζε καλή μπάλλα


                           Δεν το μπορούσε , δεν το άντεχε άλλο . Ήθελε να ¨φύγει ¨ να ¨πετάξει ¨ μακριά . Να πάει σε ¨ άλλες πολιτείες ¨ , να συναντήσει πρόσωπα και φίλους , που τόσο του έλειπαν .

                           Είχε επιλέξει από καιρό τη μέρα της αναχώρησης . Δεν ήταν τυχαία η μέρα . Ήταν μέρα γιορτής και πανηγύρεως , της ¨ Ευαγγελίστριας ¨ , πολιούχου και προστάτιδος της πόλης μας , Νέας Ιωνίας – Μαγνησίας .

                          Ο Θόδωρος Κοντογιάννης γεννήθηκε , το 1933 , στο Βόλο . Οι γονείς του πρόσφυγες . Το σπίτι του κοντά στο γήπεδο της Νίκης . Όλες τις ώρες τις μέρας έβλεπε νέους να κλωτσάνε μπάλλα . Φυσικό ήταν αντί για πολλά γράμματα και τέχνες να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ποδόσφαιρο . Αυτό ήταν . Συνάντησε στο δρόμο του ένα ταλέντο , που κρύβονταν μέσα του και τον έκανε σπουδαίο παίκτη , για την εποχή του . Από έφηβος , έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Νίκης Βόλου . Το έτος 1950 και σε ηλικία 17 ετών , αποτελούσαν μαζί με τον Σταύρο Ντάφη το αχτύπητο δίδυμο του Θεσσαλικού Ποδοσφαίρου στη θέση της μεσαίας γραμμής . Τεχνίτης ποδοσφαιριστής , έπαιζε με το μυαλό , κυρίαρχος του κέντρου συντόνιζε την ομάδα στην άμυνα και στην επίθεση . 

                         Στα χρόνια του , πήραν πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα με τη Νίκη , Θεσσαλικής εμβέλειας . Και όλα αυτά χωρίς οικονομικά κίνητρα , χωρίς αμοιβές , χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις . Πολλές φορές δεν πήγαινε στο μεροκάματο , για να μη χάσει την προπόνηση , που ήταν απαραίτητη , για το κρίσιμο ματς της Κυριακής .

                         Έπειτα από δώδεκα χρόνια στα γήπεδα , το 1962 , αποσύρθηκε ως ποδοσφαιριστής , για να συνεχίσει σαν προπονητής . Σαν ¨ δάσκαλος ¨ ανέδειξε πολλούς – καλούς μαθητές , ταλέντα που διακρίθηκαν στις ομάδες τους .

                          Εργαζόμενος στο λιμάνι του Βόλου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ματούλα με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά . Τα τέσσερα εγγόνια συμπλήρωσαν την ευτυχία τους .

                          Αλησμόνητε Θόδωρε . Εκεί στο ¨ άλλο κόσμο ¨ , που θα πας η ομάδα της Νίκης είναι έτοιμη . Οι συνάδελφοί σου σε περιμένουν . Καθώς μαθαίνω είμαστε πρώτοι στο πρωτάθλημα Θεσσαλίας . Με τη δική σου συμμετοχή θα το κατακτήσουμε .

                          Μια αγκαλιά αγριολούλουδα του Πηλίου εναποθέτω νοερά στην αξεπέραστη μνήμη σου . Καλό ¨ ταξίδι ¨ και καλή αντάμωση .
                                      Βασίλης Παλαμηδάς - 29/3/2016
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: