Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Δύο γίγαντες της Ρωσικής Λογοτεχνίας


               Γεννήθηκαν χρονικά σχεδόν μαζί , το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα ο Λέων Τολστόϊ ( 1828 – 1910 ) και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ( 1821 – 1881 ) . Με τα έργα τους ¨ Πόλεμος και Ειρήνη ¨ ( 1865-1869 ) ο Τολστόϊ και ¨ Έγκλημα και Τιμωρία ¨ ο Ντοστογιέφσκι έδωσαν κύρος και αίγλη στη λογοτεχνία της Ρωσίας και μια τεράστια αναγνώριση για το πολιτιστικό υπόβαθρο που διαθέτει ο Ρωσικός λαός .

               Ο Λέων Τολστόϊ , από αριστοκρατική οικογένεια καταγόμενος , γεννήθηκε στο οικογενειακό κτήμα του , 300 χιλιόμετρα βόρια της Μόσχας , όπου η έκτασή του κάλυπτε 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δούλευαν σ’αυτό 350 δουλοπάροικοι . Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του  Καζάν ¨ Ανατολικές σπουδές ¨και στη συνέχεια κατετάγη στο στρατό .

               Το τετράτομο έργο του ¨ Πόλεμος και Ειρήνη ¨ , διεθνείς κριτικές , χαραχτήρισαν ως το μεγαλύτερο Ρωσικό Έπος . Πλάθει χαραχτήρες με προτερήματα την αγνότητα , τον πατριωτισμό , την αυταπάρνηση , την αλληλεγγύη ,  την Χριστιανική αρετή .

               Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κατάγονταν από οικογένεια που ανήκε στα μεσαία κοινωνικά στρώματα της Μόσχας . Γιος στρατιωτικού γιατρού , μεγάλωσε,

έχοντας διαρκώς μπροστά στα μάτια του τις εικόνες των ανθρώπων της φτώχειας και της δυστυχίας του φτωχοκομείου στο οποίο ο πατέρας του ήταν διευθυντής , όταν εγκατέλειψε το στρατό . Σπούδασε Μηχανικός στη Πετρούπολη , όπου εργάστηκε για χρόνια .

              Αθάνατα και διαχρονικά το ονόματα των δύο προαναφερθέντων  συγγραφέων , με τα έργα τους ,  ¨αστέρια¨ της παγκόσμιας λογοτεχνίας ,  θα πλαταίνουν τους ορίζοντες των γνώσεων των αναγνωστών και θα οδηγούν σε ¨δρόμους¨ του χρέους και του καθήκοντος .

 

              Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 4/4/2016   

Δεν υπάρχουν σχόλια: