Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Άξια τέκνα της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας


               Προσφυγόπουλα της τρίτης γενιάς Προσφύγων της Μικράς Ασίας , γεννήθηκαν και ρίζωσαν εδώ στα βόρεια και αφιλόξενα χώματα της περιοχής του Ξηροκάμπου Βόλου .

               Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς και ο Γιάννης Κονταξής , παιδιά φτωχών οικογενειών , ρίχτηκαν από μικροί στη βιοπάλη και στο μεροκάματο για να επιβιώσουν , για να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους . Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια με τον πόλεμο να έρχεται κάθε μέρα πιο απειλητικός , με την Κατοχή να ισοπεδώνει τα πάντα . Στάθηκαν τυχεροί . Ξεπέρασαν τα εμπόδια και επέζησαν . Για τους άλλους , τους άτυχους :  Κόπηκε νωρίς το νήμα της ζωής τους και μας αποχαιρέτησαν για  πάντα .

              Κωνσταντάρας και Κονταξής αποτέλεσαν το δίδυμο των μεγάλων επιτυχιών με πολλά βιβλία , που τύπωσαν οι ¨ Ίωνες ¨ , τα χρόνια που πέρασαν . Ο Δημήτρης έγραφε ιστορίες της προσφυγιάς και ο Γιάννης τις εικονογραφούσε με το μαγικό πενάκι του , για να γίνουν όμορφα και ξεχωριστά χαρακτικά μιας ευρηματικής τεχνοτροπίας .

             Όπως ήταν φυσικό το έργο τους είχε απήχηση στις κοινωνίες των ανθρώπων . Τα βραβεία και οι έπαινοι , που ακολούθησαν , επιβράβευσαν τις αγωνίες και τους αγώνες , που έκαναν , για πολλά χρόνια .

             Μία από τις πολλές τιμητικές εκδηλώσεις ήταν και αυτή που έλαβε χώραν στην αίθουσα του Μουσείου του Δήμου Βόλου , την Τρίτη 20-4-2016 , όπου το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών ¨ Ίωνες ¨ τους εβράβευσε ,  για την συνεισφορά τους στο έργο του τοπικού Πολιτισμού .

            Ήμασταν όλοι εκεί . Τους καμαρώσαμε και τους συγχαρήκαμε για άλλη μια φορά . 

            Το άξιζαν . Και το σπουδαιότερο όλων , η σεμνότητα , η ταπεινότητα και η ποιότητα , που μπορεί να διακρίνει κανείς , ότι αφήνουν με το έργο τους ,  στην πνευματική και πολιτιστική  Παρακαταθήκη του τόπου μας .

            Αγαπητοί φίλοι , Δημήτρη και Γιάννη , σας εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού το έργο σας να συνεχισθεί επ’αγαθώ βελτίωσης των πολιτιστικών δομών του τόπου μας .

 

            Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 22/4/2016    

Δεν υπάρχουν σχόλια: