Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η δύναμη του πεπρωμένου


                Στη λεωφόρο Συγγρού , κοντά στο εγοστάσιο ¨ Φιξ ¨ , λειτουργεί ο μικρός ναός του Αγίου Σώστη . Χιλιάδες οι περαστικοί , λίγοι οι προσκυνητές του ως άνω ναού , ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του ιερού τούτου τόπου. Και , όμως , σε τούτο το σημείο , πριν από 116 χρόνια , συνέβη ένα γεγονός , που συντάραξε την Ελλάδα και όχι μόνο .

                Δύο ένοπλοι άνδρες , που καιροφυλακτούσαν , αποπειράθηκαν να φονεύσουν τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄ . Επέστρεφε στην Αθήνα ο Βασιλιάς , μετά από έναν περίπατο στο Φάληρο . Κατά τις 5 το απόγευμα δύο ένοπλοι έκλεισαν τον δρόμο της Βασιλικής Άμαξας και άρχισαν να πυροβολούν τον Βασιλιά και την Πριγκίπισσα κόρην του Μαρία που συνόδευε τον πατέρα της . 

                Ευτυχώς τα βλήματα δεν βρήκαν τους στόχους των . Μέσα στο πανδαιμόνιο οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν , για να συλληφθούν μέσα σε λίγες ώρες . Ήταν δύο . Ο Γεώργιος Καρίτσης ,δημοτικός υπάλληλος του δήμου Αθηναίων και ο Ιωάννης Κυριακού . Όπως ομολόγησαν , αποπειράθηκαν να φονεύσουν τον Βασιλιά γιατί τον θεωρούσαν υπεύθυνο της ήττας του πολέμου του 1897 . Καταδικάστηκαν εις θάνατον και αποκεφαλίστηκαν δια της λαιμητόμου στο Ναύπλιο .

               Έτσι έκλεισε η ιστορία της απόπειρας ζωής κατά του Βασιλιά ,ο οποίος στη συνέχεια δεν απέφυγε το πεπρωμένο του δολοφονικού θανάτου , όταν ύστερα από 15 χρόνια θα έπιπτε νεκρός στις 26 Οκτωβρίου 1913 , στα σκαλιά του ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης από τις σφαίρες ενός παράφρονα δολοφόνου .

               Έτσι επαληθεύθηκε δια μίαν ακόμη φοράν η αρχαία ρήση : ¨ Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον ¨ .

 
               Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 26/4/2014    

Δεν υπάρχουν σχόλια: