Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αύρα καλοσύνης και ποιότητας


               Υπήρξε πολυτάλαντος . Συγγραφέας , ηθοποιός ,σκηνοθέτης,

Στιχουργός . Ο λόγος για τον Νότη Περγιάλη , που γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 στα Ανώγεια Λακωνίας και απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου 2009 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας .

               Αθόρυβος και σεμνός σε όλη τη ζωή του άφησε τεράστιο  έργο  με ό,τι ασχολήθηκε .

               Φερόταν σαν να είχε εμπνευστεί από τον ρομαντισμό και τον συμβολισμό καθώς και από τον Λόρκα . Αντλούσε θέματα από τη ζωή , τους ανθρώπους , που περιέγραφε με ευαισθησία και ανθρωπιά.

               Ξεκίνησε την στιχουργική του με εκείνο το ευαίσθητο και διαχρονικό τραγούδι ¨ Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι ¨ με μουσική Μάνου Χατζηδάκι . Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες και ακούγονται μέχρι σήμερα όπως ¨ Γκρεμισμένα σπίτια ¨, 

¨ Τι να την κάνω τη χαρά ¨, ¨ Ο λεβέντης ¨ και άλλα .

                 Έγραψε θεατρικά έργα και εργάστηκε ως ηθοποιός του θεάτρου , του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου . Αξέχαστη θα μου μείνει η ερμηνεία του , στο ρόλο του δασκάλου , στη ταινία ¨ Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά ¨, που γυρίστηκε στη Μακρινίτσα με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη . Επίσης μεγάλες επιτυχίες είχε στο σινεμά με την συμμετοχή του στις ταινίες ¨ Το χώμα βάφτηκε κόκκινο ¨,  ¨ Τα κόκκινα φανάρια ¨, ¨ Ηλέκτρα ¨και άλλες . Τα θεατρικά έργα ¨ Το κορίτσι με το κορδελάκι ¨ , ¨ Χρυσό χάπι ¨, ¨ Αντιγόνη της Κατοχής ¨ φέρουν τη δική του υπογραφή .

                Θα κλείσω τούτο το μικρό χρονικό με λίγα λόγια του συγγραφέα Φίλιππα Φιλίππου στο βιβλίο του με αφιέρωμα - τίτλο ¨Νότης Περγιάλης – Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι ¨  : ¨ Το έργο του Νότη Περγιάλη είναι η αύρα της καλοσύνης και της ποιότητας , που αποπνέει . Αυτή κάνει το πέρασμά του αξέχαστο και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα , καταθλιπτική στην πρώτη , ελπιδοφόρα στη δεύτερη ¨ .

 

               Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 28/6/2015  .
                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: