Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η κεφαλή του Λένιν


               Η ιδέα καρφώθηκε στο κεφάλι του Βάλτερ Ούλμπριχτ Ηγέτου της Ανατολικής Γερμανίας , λίγο μετά την ανέγερση του Τείχους του  Βερολίνου το 1961 . Η πρωτεύουσα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας , σκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος δεν μπορεί να μην έχει ένα μνημείο που να δοξάζει τον Λένιν .

              Το άγαλμα των 18 μέτρων αποκαλύφθηκε στη Πλατεία Λένιν το 1970 , στην 100η επέτειο από τη γέννηση του κομμουνιστή ηγέτη ενώπιον 200.000 ανθρώπων .

              Μετά την πτώση του Τείχους , όμως , το γιγάντιο μνημείο ενοχλεί . Το Βερολίνο δεν ξέρει τι να το κάνει . Το σενάριο της καταστροφής φαντάζει ακραίο . Ένας Γερμανός καλλιτέχνης προτείνει να το καλύψουν με κισσό . Τελικά , αποφασίζεται να κοπεί σε 129 κομμάτια , να θαφτεί διακριτικά στο δάσος Κέπενικ , νοτιοδυτικά της πόλης και να αφεθεί στη λήθη . Εμφανίστηκε βέβαια ως φάντασμα το 2003 στο ¨ Good bye Lenin ¨ . Σε μια διάσημη σκηνή , η πρωταγωνίστρια που νομίζει πως ζει ακόμη στη ΛΔΓ , μένει άναυδη αντικρίζοντας ένα ελικόπτερο να μεταφέρει μέρος του αγάλματος του Λένιν .

               Έντεκα χρόνια αργότερα , το μουσείο του Φρουρίου του Σπαντάου ζήτησε από τη Γερμανία του Βερολίνου άδεια να ξεθάψει το κεφάλι του παλιού αγάλματος για μια έκθεση αφιερωμένη στα χαμένα βερολινέζικα μνημεία . Πρόβλημα , του απάντησε η Γερουσία : Δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι θαμμένο ! Η κυβερνώσα συμμαχία SPD-CDU δεν έχει καμία όρεξη να σκαλίσει   το παρελθόν . Η πρώτη απάντηση είναι ¨όχι¨ . Κι ας μη έχει όντως εξαφανιστεί στα έγκατα της γης η κεφαλή του Λένιν .

                Ένας Αμερικανός ντοκιμαντερίστας , ο Ρικ Μίνικ , την εντόπισε το 1994 . Ρώτησε και φυσικά βρήκε εύκολα τον ζητούμενο λοφίσκο στο Κέπενικ . Βάλθηκε , να σκάβει , εξοπλισμένος με ένα φτυάρι και μερικούς φίλους . Δυο μέρες αργότερα βρήκαν το περιβόητο κεφάλι . Δεν το ξέθαψαν όμως , ούτε έκλεισαν φεύγοντας την τρύπα που ήταν τεράστια και εκείνοι κουρασμένοι .

                Ο Μίνικ επέστρεψε στο τόπο του ¨ εγκλήματος ¨ πέρυσι . Η κεφαλή δεν φαινόταν πια . Είχε φροντίσει γι αυτό η βλάστηση . Στο μεταξύ , με τα πολλά η Γερουσία έδωσε το ΟΚ , για την ανασκαφή . Αλλά καθυστέρησε κι αυτή διότι ανακαλύφθηκε πως ξεχειμωνιάζει στο Κέπενικ ένα προστατευόμενο είδος σαύρας .

               Τα τελευταία νέα , όπως τα μετέφερε το ¨ LObs ¨ , θέλουν τους εκσκαφείς να εφορμούν τον Αύγουστο . Και τα εγκαίνια της έκθεσης έως τον Δεκέμβριο . Ο Δήμος δεν θα δώσει ούτε ευρώ και τα έξοδα θα καλυφθούν απο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια . Η κεφαλή του Λένιν , 3,5 τόνοι γρανίτης , θα διασχίσει το Βερολίνο , για οικονομία , με φορτηγό . Η σκηνή του ¨ Good Bye Lenin ¨ θα μείνει ανεπανάληπτη .

 

Κ . Ξ . Αθήνα , Ιούνιος 2015                     .    

Δεν υπάρχουν σχόλια: