Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Έγραψαν ιστορία σαν αθλητικοί συντάκτες


               Τις δεκαετίες που πέρασαν δύο αθλητικογράφοι , ο Γιάννης Διακογιάννης και ο Φίλιππος Συρίγος , αποτέλεσαν το ¨ δίδυμο ¨ των επιτυχιών στην Ελληνική ειδησεογραφία . Δύο ¨ ιερά τέρατα ¨ γνώσεων στο χώρο των αθλητικών συντακτών , που άφησαν εποχή και έγραψαν τη δική τους ιστορία στα αθλητικά δρώμενα της χώρας μας .

              O Γιάννης Διακογιάννης ( γεν. Αθήνα 1931 ... ) είναι Έλληνας δημοσιογράφος , συγγραφέας , ράδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης . Από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος του είδους , λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο , την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του. Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού , συγκεκριμένα στο ¨ Αρχίζει το ματς ¨ σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1982 . Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα , όπως και η πρώτη του σύζυγος .

               Ο Γ . Διακογιάννης σπούδασε μουσική στη Γαλλία , όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία . Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις , μεταξύ των οποίων Μούντιαλ Ποδοσφαίρου ( από του 1954 στην Ελβετία έως και του 1998 στη Γαλλία ) , Βαλκανικούς αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου , τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων ( όπως του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού ) . κ.ά. Από τον Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής  ¨ Αθλητική Κυριακή ¨ .

                Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο ¨ Αθλητικού Ρεπορτάζ ¨ ως καθηγητής δημοσιογραφίας . Από τα έργα που έγραψε ξεχωρίζουν το τετράτομο ¨ 100 Χρόνια Ποδόσφαιρο ¨ και το ¨ 60 Χρόνια Μούντιαλ ¨ . Κόρη του είναι η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη .

               Ο Φίλιππος Συρίγος ¨ 1948 – 2013 ¨ ήταν Έλληνας αθλητικογράφος , με ειδίκευση στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης .

               Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980 όταν και έγινε γνωστός από τις περιγραφές του στις Σαββατιάτικες τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων καλαθοσφαίρισης του ελληνικού πρωταθλήματος . Απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα περιγράφοντας τους αγώνες της ελληνικής εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ 1987 .

              Στη συνέχεια καταξιώθηκε ως ο κατεξοχήν μπασκετικός δημοσιογράφος και απέκτησε  φιλίες και σχέσεις με όλους τους κατά καιρούς ισχυρούς παράγοντες του αθλήματος και σε επίπεδο σωματείων και σε επίπεδο Ε.Ο.Κ  .

              Κατέκρινε με σταθερότητα τον χουλιγκανισμό στα γήπεδα , τις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών του δημοσίου προς τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, το ντόπινγκ στον αθλητισμό , την υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 καθώς και τη σύμβαση για το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης .

              Απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη , ιδιαίτερα με την ¨υπόθεση Κιάπε¨ ( 1990 ) , όταν και καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση . Τον Οκτώβριο του 2004 έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας καθώς ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από αγνώστους , οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι .

              Το Καλοκαίρι του 2007 , κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος Καλαθοσφαίρισης για το Ευρωμπάσκετ , κατηγόρησε τους Έλληνες διεθνείς , ότι η συνδικαλιστική τους δράση τους εμποδίζει στο να συμμετέχουν στην προετοιμασία της Εθνικής .

              Έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου 2013 .

              Κάποτε και οι επιτυχημένες καριέρες φθάνουν στο τέλος τους . Τίμιοι και ειλικρινείς ¨ εργάτες ¨ της αθλητικής ιδέας , Διακογιάννης και Συρίγος , παρέδωσαν την ¨σκυτάλη¨ της αθλητικής ενημέρωσης στις νεότερες γενιές . Ευχές όλων μας είναι το έργο που θα παραδώσουν , οι νεώτεροι ,  να είναι γόνιμο και επωφελές για την Ελλάδα .

 
             Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 13/6/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: