Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο Γόρδιος δεσμός


Μόλις σαν προχθές σε ηλικία 33 χρόνων , αλλά με τη χρονολογία γυρισμένη στο 223 π.χ. , εκεί στα βάθη της Ασίας πεθαίνει ο Μεγάλος Στρατηλάτης , που μετέφερε στα πέρατα του κόσμου τον ελληνικό πολιτισμό και το όνομά του ξέφυγε από την ιστορία και πέρασε στον θρύλο της παραδόσεως και στα παραμύθια των γιαγιάδων ανά την υφήλιο .

              Όχι δεν ζει πια ο Βασιλιάς Αλέξανδρος και μάταια η γοργόνα τον ψάχνει στα πέλαγα . Ζουν όμως τα έργα του και οι περιπέτειές του και κάπου εκεί , σε μια τέτοια ιστορία θα σταθούμε και εμείς σήμερα , σκαλίζοντας τα ίχνη της , κάπου στα βάθη της Ανατολής !

            ¨ Ως δε Αλέξανδρος ες Γόρδιον παρήλθεν , πόθος λαμβάνει αυτόν την άμαξαν ιδείν την Γόρδίου και του ζυγού της αμάξης τον δεσμόν . Προς δε δη άλλοις και τόδε περί της αμάξης εμυθεύετο : ¨ Όστις λύσειε του ζυγού της αμάξης τον δεσμόν , τούτον χρήναι άρξαι της Ασίας . Ην δε ο δεσμός εκ φλοιού κρανίας και τούτου ούτε τέλος ούτε αρχή εφαίνετο .

              Αλέξανδρος δε , ως απόρως μεν είχεν εξευρείν λύσιν του δεσμού , άλυτον δε περιιδείν ουκ ήθελε , φοβούμενος μη τινά και τούτο εις τους πολλούς κίνησιν εργάσηται , παίσας τω ξίφει διέκοψε τον δεσμόν και λελύσθαι έφη ¨ .

             Το αρχαίο κείμενο δεν είναι βαρύ , και είναι εύκολα κατανοητό . Είναι η στιγμή που μετά την Μάχην του Γρανικού περνώντας από Μίλητο και Έφεσσο ο Μέγας Αλέξανδρος φτάνει στο Γόρδιο της Φρυγίας . Του δείχνουν το περίφημο άρμα με τον γόρδιο δεσμό και χωρίς πολλά ο Αλέξανδρος βγάζει το σπαθί του και μπροστά στους στρατιώτες του και τους παρατρεχάμενους που τον παρακολουθούσαν τον κόβει .

             Ο γόρδιος δεσμός ακολουθώντας τη μοίρα του μεγάλου στρατηγού πέρασε κι αυτός στην ιστορία αλλά και στα εννοιολογικά λεξικά όλου του κόσμου συμβολίζοντας καθετί που είναι δύσκολο και δυσεπίλυτο , κάθε πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε , είτε στην προσωπική , είτε στην επαγγελματική , είτε στην πολιτική ζωή .

            Όσον αφορά τον τρόπον επίλυσης του προβλήματος και το μέσο που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε περίπτωση , ο συμβολισμός παραμένει ο ίδιος . Το σπαθί συμβολίζει την αποφασιστικότητα και την τόλμη .

          

           Δ . Β. – Λάρισα 15/6/2015            .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: