Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο ρόλος του στην Ελλάδα ήταν πρωταγωνιστικός


               Ο Σερ Ρόναλντ Μακένζι Σκόμπι (1893-1969) , ήταν Βρετανός στρατηγός του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου , του οποίου η δράση συνδέθηκε στενά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το τέλος της Γερμανικής Κατοχής . Ανακηρύχθηκε ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τιμήθηκε με πλείστα παράσημα .

              Mε το τέλος των γυμνασιακών σπουδών ακολούθησε στρατιωτική καριέρα . Το 1914 κατατάχθηκε στο βασιλικό μηχανικό και περί το τέλος του Α΄Π.Π. έφερε τον βαθμό του λοχαγού , ακολούθως ανέλαβε διευθυντής πυροβολικού .

              Με το ξέσπασμα του Β΄Π.Π. , έφερε τον βαθμό του Ταξιάρχου και υπηρετούσε ως επιτελάρχης στο Υπουργείο Πολέμου . Το 1940 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός υπασπιστής στο Αρχηγείο Μέσης Ανατολής και το 1941 ανέλαβε διοικητής του πολιορκούμενου Τομπρούκ στα σύνορα Λιβάνου – Αιγύπτου κατά την πρώτη προέλαση των Γερμανικών δυνάμεων του στρατηγού Ρόμελ .

             Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι συμμαχικές δυνάμεις το 1942 , ανέλαβε γενικός διοικητής της Μάλτας . Στις 22 Μαΐου 1943 προαχθείς σε υποστράτηγο ανέλαβε ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής . Στις 11 Δεκεμβρίου 1943 ανέλαβε διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού , που θα μεταφερόταν από το Σαλέρνο στην Ελλάδα , για την εκδίωξη των Γερμανών .

             Έτσι με τη συμφωνία της Καζέρτας , Σεπτέμβριος 1944 , ορίστηκε αντιστράτηγος των αγγλικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα , όπου μετά την εκκένωση της Αθήνας από τους Γερμανούς ακολούθησε η αποβίβαση των βρετανικών δυνάμεων , που όμως ενεπλάκησαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο .

             Ο ρόλος του στα ¨ Δεκεμβριανά ¨ ήταν πρωταγωνιστικός , αλλά και ιδιαίτερα αποφασιστικός επί των εξελίξεων π.χ. προώθηση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού , Συμφωνία Βάρκιζας κ.λ.π.

             Ο ίδιος ο στρατάρχης Αλεξάντερ έχοντας δει στην Αθήνα την κατάσταση , αποφάσιζε την αντικατάσταση του στρατηγού Σκόμπι , ο οποίος θεωρούνταν ότι δεν είχε πολεμική εμπειρία , καθώς είχε υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις .

             O Αλεξάντερ διέταξε την άμεση αναχώρηση από την Ιταλία του υποστρατήγου Τζον Χώκσγουερθ και του Ταξιάρχου Χίου Μάνεριγκ , οι οποίοι πλαισιώθηκαν από το εμπειροπόλεμο επιτελείο του 10ου Σώματος Στρατού και συστάθηκε η ¨ Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών ¨ , η οποία διεξήγαγε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως το τέλος της ¨ μάχης της Αθήνας ¨ , αλλά έμεινε στη αφάνεια για να μην πληγεί το γόητρο του στρατηγού Σκόμπι .

               Ο στρατηγός Σκόμπι παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1946 , οπότε και επέστρεψε στην Αγγλία . Αποστρατεύτηκε το 1951 με πολλές τιμητικές διακρίσεις .

 
               Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 24/6/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: