Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος


               Στη δεκαετία 1950 – 1960 ο Βόλος προσπαθεί να σβήσει τις πληγές του πολέμου , που πρόσφατα είχε τελειώσει και να ανασυσταθεί στη μορφή που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες .

               Η ανέγερση του ναού της Αγίας Τριάδος , ο οποίος ανήκε στο τότε Δημοτικό Νοσοκομείο Βόλου , άρχισε το 1948 . Καθώς ο ναός δεν ήταν ενοριακός , δεν βρισκόταν δηλαδή κάτω από την αιγίδα της Μητρόπολης , τα έξοδα ανέγερσής του ανέλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής . Υλικά υποστήριξαν την ανέγερση του ναού ο Βολιώτης κτηματίας κ Ρίζος , το εργοστάσιο των αδελφών Ματσάγγου , ο βιομήχανος Απόστολος Παπαγεωργίου , άλλοι συμπολίτες και προ παντός οι κάτοικοι της συνοικίας Αναύρου , που πρόσφεραν οικοδομικά υλικά και χρήματα .

              To έτος 1950 , ο Βολιώτης βιομήχανος και συλλέκτης Απόστολος Παπαγεωργίου , μετά από άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου , καλεί στο Βόλο τον Γιώργο Γουναρόπουλο και του αναθέτει την αγιογράφηση του ναού . Τα έξοδα της αγιογράφησης και τη φιλοξενία του καλλιτέχνη αναλαμβάνει ο ίδιος ο Παπαγεωργίου , το σπίτι του οποίου βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το ναό .

             Ο Γ . Γουναρόπουλος γεννήθηκε το 1890 στη Σωζόπολη Θράκης , μια πόλη που βρίσκεται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας . Το 1906 ήρθε στη Ελλάδα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών . Αποφοίτησε το 1912 κερδίζοντας όλα τα βραβεία , που προορίζονταν για τους σπουδαστές .

            Στην Αθήνα , από το 1931 , οργάνωνε διεθνείς εκθέσεις και κέρδιζε διεθνή βραβεία . Το 1932 έκανε τις τοιχογραφίες με αρχαίες παραστάσεις στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων του Δημαρχείου της Αθήνας .

            Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Γουναρόπουλος μας παρουσιάζει το ταλέντο του στη θρησκευτική ζωγραφική με την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Βόλου . Στο εσωτερικό του ναού έχει ζωγραφήσει την Πλατυτέρα , τον Παντοκράτορα , τους Ευαγγελιστές , τον Ιησού αναπεσόντα , τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό και Κύρο και Ιωάννη , τις μορφές του Χριστού , της Παναγίας , του Προδρόμου , της Αγίας Βαρβάρας , του Αγιου Παντελεήμονα και των Αρχαγγέλων .

           Η πρόσφατη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού , αναδεικνύει τη χρωματική ποιότητα και την ποιητική απόδοση των παραστάσεων . Το όλον εγχείρημα ανέλαβε ο γιος του  ζωγράφου Αρχιτέκτονας Ηλίας Γουναρόπουλος .

Ο Γ. Γουναρόπουλος έμεινε σ’όλη του τη ζωή , απέθανε το 1977 , ένας αγνός και στοχαστικός άνθρωπος . Ένας συνάδελφός του ζωγράφος είπε κάποτε για τον ¨ κόσμο ¨ του Γουναρόπουλου : ¨ Είναι τόσο όμορφος , όσο θα ήθελε να τον κάνει ο άνθρωπος , αν τον αγαπούσε ¨ .  

                  

             Βασίλειος Παλαμηδάς - Βόλος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: