Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Με Παπαδιαμάντειο ύφος


               Φίλος , συνάδελφος από το στρατό , πνευματώδης με βαθιά αίσθηση του χιούμορ , μου στέλνει τους χαιρετισμούς του πότε – πότε πάντα γραπτώς και επιμελώς γραμμένους . 

               Συνταξιούχος εκπαιδευτικός , καταγόμενος από την Ραψάνη Λάρισας , μένει μετά τη συνταξιοδότησή του στην Αθήνα , κοντά στα παιδιά του . Τα πάτρια εδάφη δεν τα ξέχασε . Επισκέπτεται τακτικά την γενέθλια γη , τον τόπο της καταγωγής του , την Ραψάνη – Λάρισας .

               Τούτες τις Άγιες-Μέρες με θυμήθηκε . Μου έστειλε επιστολή από το πατρικό του σπίτι στη Ραψάνη .

               Θα πρέπει να βρισκόταν σε ¨καλές ώρες¨, τις στιγμές που πήρε μολύβι και χαρτί , για να μου γράψει . Με καλή διάθεση χιούμορ θυμήθηκε τη γραφή του Παπαδιαμάντη και μου έστειλε τούτο το πανέμορφο και πολυφίλητο γράμμα :

             ¨Φίλτατέ μου .

               Διάγω από τινος χρόνου εν Ραψάνη . Καθ’εκάστην πρωίαν άμα της έω , μετά της συζύγου μου και τινων φίλων , βαδίζομεν εις τας υπωρείας του Ολύμπου . Εκείθεν ο ορίζων απλούται , εναγκαλίζων την θαλεράν φύσιν . Το κλίμα είναι ευαγές και σπάνιον , καθιστούν το χωρίον τερπνόν ου μόνον , αλλά και σωτήριον καταφύγιον , ιδία τοις πάσχουσι . Εύρωστον και θαλερόν δάσος διαπερούμενον δι’οφιειδών ατραπών , κεκοσμιμένων δι’ευειδών και ευόσμων ανθέων .

                Ιδού και η αυγή , προβαίνουσα κροκόπεπλος . Προσδίδει εικόνα αφάτου κάλλους . Συνθέτουν δι’αυτήν ο έρπων προς την θάλασσαν Πηνειός , η κατέναντι υψουμένη κατάφυτος Όσσα και επέκεινα αι κορυφαί του Άθω .

                Κατάρρυτος η Ραψάνη εξ Ολυμπίων υδάτων και κατάφυτος εξ αμπέλων .

                Άμα τη επιστροφή , νάμα εκ της κρήνης και ο καφές του κυρ Γιώργη , προσδίδει εις ημάς γλυκείαν ανάπαυλαν .

                Εις τας αμπέλους μαίνονται οι τεχνητοί κανονιοβολισμοί , οίτινες αποσκοπώσι , εις αποτροπήν αγριοχοίρων επιπιπτόντων λαιμάργως, ου μην , αλλά και καταστροφικώς επί των ήδη ωρίμων σταφυλών .

                Σου γράφω εν τάχει δια την πρωινήν ενασχόλησίν μου . Έπονται αψιμαχίαι ταβλικαί , η σιέστα εν απολύτω δράσει και φυσικά το κεμπάπ πεποτισμένον δια Ραψανιώτικου μπρούσκου .

                Αναμένω ίνα εκπληρώσεις την υπόσχεσίν σου , δια την εδώ έλευσίν σου .

                Με πολλούς χαιρετισμούς και θερμάς ευχάς διά καλήν υγείαν.

                Σε χαιρετώ

                Α.Ν – Ραψάνη 19/8/2014 . 

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: