Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Τα αγκάλιαζε κι έκλαιγε

"Αγαπάτε τα δάση" . Με αυτό το σλόγκαν μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε. Δάσος σημαίνει πράσινο. Και πράσινο σημαίνει, υγεία και πολιτισμός. Η τελευταία εκστρατεία της "Γκρίνπις" έχει προμετωπίδα της τη φράση: "Βιβλία, φίλοι των δασών" , με στόχο την προώθηση και χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμου χαρτιού, ώστε να σωθούν τα δάση.

Ήταν κάποτε ένας ηλικιωμένος άντρας, που όταν έμαθε ότι θα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, για να αφήσει την τελευταία του πνοή, βγήκε στον κήπο και άρχισε να αποχαιρετά όλα τα δέντρα, που είχε φυτέψει και περιποιηθεί στη διάρκεια της ζωής του. Τα αγκάλιαζε και έκλαιγε, λες και ήταν αγαπημένα του πρόσωπα. Ο άντρας αυτός δεν ήταν διανοούμενος, ούτε καλλιτέχνης, δεν ήταν κάποιος δηλαδή που είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο με μια μεγαλειώδη κίνηση ανάλογη της μεγαλειώδους ύπαρξης του. Ένας βοσκός ήταν, ένας αγράμματος άνθρωπος, που δεν είχε διαβάσει ποτέ βιβλία οικολογίας και δεν είχε αναφερθεί ποτέ στη ζωή του, στα δέντρα, παρά μόνο για πρακτικούς σκοπούς. Το βεβαιώνει ο εγγονός του, που αντίθετα με εκείνον, είναι άνθρωποςτων Γραμμάτων κι έχει γράψει βιβλία. Τον λένε Ζοζέ Σαραμάγκου.

Γράφει ο Σαραμάγκου: "Κανείς δεν ξέρει τι απασχολούσε το μυαλό εκείνου του ανθρώπου στο τέλος της ζωής του, τι σκεφτόταν και τι αισθανόταν, τι τον οδήγησε να αγκαλιάσει με αυτόν το δραματικό τρόπο τα δέντρα του κήπου του, καθώς ετοιμαζόταν να κατευθυνθεί στην τελευταία του κατοικία. Ίσως να ήξερε ότι τα δέντρα δεν μπορούν να κουνήσουν, ότι είναι δεμένα με τη γη από τις ρίζες τους και ότι δεν μπορούν να αποχωριστούν από αυτήν παρά μονάχα για να πεθάνουν. Ίσως στο βάθος της καρδιάς του να γνώριζε, κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, ότι η ζωή της γης και η ζωή των δέντρων είναι μία και μόνη ζωή. Ίσως να πίστευε ότι οι μόνοι άξιοι κάτοικοι του πλανήτη είναι τα δέντρα, επειδή τρέφονται απευθείας από τη γη, επειδή την αρπάζουν με τις ρίζες τους και τα αρπάζει κι εκείνη.

Κατά περίεργο τρόπο, την ίδια κίνηση, που έκανε πεθαίνοντας εκείνος ο αγράμματος βοσκός, την έκαναν πρόσφατα κάποιοι διαδηλωτές στο Πουέρτο Ρίκο: Αγκάλιασαν τα δέντρα ενός δάσους, που κινδύνευε από τους υλοτόμους και το έσωσαν. Αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες δεν φτάνουν. Χρειάζονται πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Ένα από αυτά . τα μέτρα, αφορά τα βιβλία που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες χαρτιού και καταβροχθίζουν δάση με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις", ο παγκοσμίου εμβέλειας συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, απευθύνει έκκληση να αρχίσουν τα βιβλία να τυπώνονται σε χαρτί, που η παραγωγή να σέβεται το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: