Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Νους και καρδιά

Οι πρακτικοί άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μην αφήνονται να παρασύρονται στις πράξεις τους από την φωνή της καρδιάς, από το αίσθημα δηλαδή, αλλά να "ρωτάνε" πρώτα τον νουν και να ενεργούν σύμφωνα με ότι τους υπαγορεύει η λογική. Ο άνθρωπος όμως σκέπτεται, αποφασίζει και δρα στις μεγάλες στιγμές της ζωής του σύμφωνα με την "φωνή" της καρδιάς. Όσο και αν η ανθρωπότητα έγινε θετική και μπήκε σε μια περίοδο δυνατού υλισμού, δεν έπαυσε να διοικείται από το αίσθημα.

Η σοφή ρήση που είπε κάποτε ο Γκαίτε: "το παν είναι αίσθημα" δεν έχασε τίποτε από την αλήθεια και την αξία της. Χωρίς να έχει ο άνθρωπος παραγνωρίσει την δημιουργική δύναμη του νου και τη κυριαρχική επέμβαση του σε κάθε πράξη του, προτιμούσε περισσότερο σαν οδηγό την καρδιά του.Ένας Γερμανός στρατάρχης, ο Χίντενμπουργ, μετά το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, είπε την αντίθετη άποψη: "Ο νους ενίκησε την καρδίαν και η λογική το αίσθημα" . Η λογική, εκείνο δηλαδή, που όλοι το σεβόμαστε, το εκτιμάμε, το θαυμάζουμε, το ζητάμε αλλά σπάνια το υπακούομε στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας αναδείχθηκε νικητής του αισθήματος που το βρίσκουμε παντού σαν κύριο στοιχείο της ύπαρξης μας.

Και το βεβαιώνει, ένας "στρατιώτης" , στον οποίο πρέπει να περισσεύει το αίσθημα, γιατί η ιδέα της νίκης, ο πόθος της δόξας, η επιδίωξη του μεγαλείου της πατρίδος είναι δημιουργήματα του αισθήματος και γεμάτα από αυτό. Φαίνεται, ο αληθινός στρατιώτης, ήρθε να επικυρώσει για μια ακόμη φορά την αλήθεια του λόγου, που είπε ο αρχαίος φηιλόσοφος Αναξαγόρας: "Αρχή των πάντων είναι ο Νους. Δημιουργός και κυβερνήτης του κόσμου".

Η λογική, έρχονται στιγμές, που με την δύναμη της εξυπηρετεί το αίσθημα. Το ιδανικότερο θα ήταν, νους και καρδιά, λογική και αίσθημα να ενεργούν για ένα σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: