Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Μέγαρον Μαξίμου

Το επί της Ηρώδου Αττικού νεοκλασσικό Μέγαρο Μαξίμου, όπου εδρεύει το Πρωθυπουργικόν γραφείον, προϋπήρξε σαν κατοικία του πρώην τραπεζίτου και πρωθυπουργού Δημ. Επαμ. Μαξίμου. Ο Δημήτριος Μάξιμος (1873-1955) γεννήθηκε στην Πάτρα. Ήταν οικονομολόγος και για πολλά χρόνια στέλεχος της Εθνικής Τραπέζης. Τον Δεκέμβριο του 1920 ανέλαβε τη διοίκηση της Εθνικής. Μετά την αποχώρηση του από την τράπεζα, ουδέποτε εξέθεσε πολιτικήν υποψηφιότητα εις βουλευτικός ή αλλάς εκλογάς.Διορίστηκε αριστίνδην γερουσιαστής. Από το έτος 1933 μέχρι το 1935 διορισμένος υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 1947 Πρόεδρος Κυβερνήσεως ευρέως σχηματισμού κομμάτων.

Την επομένη του θανάτου του, 18 Οκτωβρίου 1955, η "Καθημερινή" και το "Βήμα" αναφέρονται στον εκλιπόντα: Η "Καθημερινή" , γράφει: "Ο Δημ. Μάξιμος, ο παλαιός τραπεζίτης, ο υπουργός των Εξωτερικών και άλλοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, υπήρξε εξαιρετική φυσιογνωμία δι' όλους, εις όλας τας εποχάς της ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, εις την οποία έπαιξε ρόλον σημαντικόν, ώστε οι περί αυτόν ανάμνησις, να διατηρηθή αγαθή και εις τας γενεάς των νεωτέρων ελλήνων. Το κύριον χαρακτηριστικόν του ανδρός ήτο, ότι, οσάκις η πατρίς εχρειάσθη τας υπηρεσίας του, τον εύρε πρόθυμον, μετριοπαθή, συμβιβαστικόν, ανιδιοτελή, υπηρέτην του εθνικού συμφέροντος.Ο Δ. Μάξιμος ετάφη χθες εις Αθήνας, τας οποίας πολύ ηγάπησε και από των οποίων τους κεντρικούς δρόμους θα λείψη η ιδιότυπος μορφή του, με το υπογένειον, το συνήθως μαύρο κοστούμι, τον μαύρονιττίλον και το σύνολον της αστικής αξιοπρέπειας των καλών παλαιών καιρών".


Το "Βήμα" , σημειώνει: "Ο Δημ. Μάξιμος, ήτο φιλόκαλος και φίλος της τέχνης και το επί της οδού Ηρώδου Αττικού λαμπρόν μέγαρόν του, είχε στολίσει με έργα τέχνης, με πίνακας μεγάλης αξίας. Και προ Της πωλήσεως του εις το Κράτος, το μέγαρόν τούτο εχρησίμευε δια την διαμονήν επισήμων ξένων. Διαρκουντος του πολέμου, είχε καταληφθή από των αρχών κατοχής, υπό των οποίων εγκαταστάθη επί τούτο, ο γερμανός ναύαρχος του στόλου του Αιγαίου. Μετά την απελευθέρωσιν, επ' αρκετόν χρονικόν διάστημα, έμενεν εις αυτό ο πρώτος εν Ελλάδι, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το Κράτος το ηγόρασε δια την φιλοξενίαν των αρχηγών κρατών. Ο Δημ. Μάξιμος εκτός της αθόρυβου ζωής ην διήγε, διεκρίνετο δια το ήθος του και την μεγάλην μετριοπάθειάν του. Δια τούτο, η προς αυτόν εκτίμησις ήτο γενική, ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών διαφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: