Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Υπάρχει η άλλη λύση

Πωλείται η Ελλάς. Οι τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, η ΕΥΔΑΠ, ο Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών αλλά και ξεχωριστά κομμάτια της ελληνικής γης προσφέρονται έναντι αμφιλεγόμενου τιμήματος, κατά προτίμηση, σε ξένους ενδιαφερομένους.


Ως επιχείρημα προβάλλεται η διεθνοποίηση της οικονομίας μας και ως προσδοκία του ανταγωνισμού τα οφέλη, η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η ταχύτερη απορρόφηση επενδύσεων. Ανίσχυρα τα επιχειρήματα και αβέβαια τα προσδοκώμενα κέρδη. Τα παραπάνω γράφει στο "Βήμα της Κυριακής" 10-9-2006 ο δημοσιογράφος Αντώνιος Καρακούσης σε άρθρο του με τον τίτλο: "Πότε τελειώνουν τα ασημικά" και συνεχίζει:


"Τα ασημικά έχουν απλωθεί πια στο τραπέζι, τα περιουσιακά αποθέματα της χώρας, που εδώ και δεκαετίες, με κόπους και θυσίες του ελληνικού λαού αποκτήθηκαν, εκτίθενται μαζικά προς πώληση. Έχει καταδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι ελληνικές τράπεζες και καλώς οι διοικούμενες κρατικές επιχειρήσεις, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες του διεθνοποιημένου περιβάλλοντος. Επεκτάθηκαν οι κρατικές εταιρείες με ίδιους πόρους στην ευρύτερη ζώνη, πέτυχαν μεγέθυνση στη νέα ενδοχώρα που η πτώση των συνόρων ανέδειξε, έφεραν κέρδη, οικοδόμησαν βάσεις επιρροής και ισχύος, έστησαν πύργους υποδοχής σε τόπους άλλοτε αφιλόξενους για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι τράπεζες μας απέκτησαν πάνω από 2.000 υποκαταστήματα στην ευρύτερη ζώνη της Βαλκανικής, ο ΟΤΕ, που σήμερα πωλείται με συνοπτικές διαδικασίες, έχει κατακτήσει περίζηλη θέση από τη Ρουμανία ως την Αρμενία, οι θυγατρικές του κατάφεραν να εξαγοράσουν με άνεση υπερμεγέθη ιδιωτικά εμπορικά δίκτυα, τα κρατικά Ελληνικά Πετρέλαια διεκδικούν έως και πετρελαιοπηγές στη Λιβυή και στην Αίγυπτο, η ΔΕΗ έχει κατακτήσει μακράν την καλύτερη θέση σε όλη τη Βαλκανική, ήταν σε θέση να διεκδικήσει μερίδια ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την περιοχή και να αναδειχθεί σε δύναμη Ευρωπαϊκή. Με άλλα λόγια, έχει καταδειχθεί ότι υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες, υπάρχει η άλλη επιλογή.


Είναι αλήθεια ότι ενσωματώνει κόπο και προσπάθεια, απαιτεί συνέπεια και συνέχεια, είναι όμως κατά πάσα βεβαιότητα εθνικά επωφελής. Την ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορούνται κατά καιρούς για οικονομικό εθνικισμό, όμως επιμένουν. Προφανώς έχουν σοβαρούς λόγους. Εδώ γοητευόμαστε από τις πολιτικές της ευκολίας. Έχουν ημερομηνία λήξεως αυτές οι επιλογές. Θα σωθούν τα ασημικά κάποια στιγμή. Θα τελειώσει το απόθεμα πλούτου, που οι προηγούμενες γενιές συσσώρευσαν. Εκτός και αν ξαφνικά, άνεμος δημιουργίας πνεύσει στο έως τώρα ράθυμο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο" ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: