Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Πλήρης υποτέλεια και εξευτελισμός


               Σχολιάζουμε καθημερινά τις συμπεριφορές των εκπροσώπων των δανειστών , απέναντι στην  Ελληνική Κυβέρνηση και βλέπουμε μια μεταχείρηση ψυχρή και ανάλγητη στη σύνταξη κάθε προς ψήφιση νομοσχεδίου .

               Διαβάζοντας , τούτες τις μέρες , την πολιτική ιστορία της Ελλάδος , πριν εκατόν σαράντα χρόνια , παρατηρούμε ότι και τότε με τα ίδια μέτρα και σταθμά μας αντιμετώπιζαν οι ¨ μεγάλοι μας σύμμαχοι και φίλοι ¨ . Το ¨ Επεισόδιο Νίκολσον ¨ , που παραθέτω , επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές : 

               ¨ Το απόγευμα της 4 Ιανουαρίου 1885 ο Άγγλος επιτετραμμένος στην Αθήνα Άρθουρ Νίκολσον ( 1849 – 1928 ) , μαζί με τη σύζυγό του πήγαν στις υπώρειες του Λυκαβηττού για να περπατήσουν και να θαυμάσουν τη θέα της πόλης . Ο Νίκολσον δεν ήταν ένας τυχαίος διπλωμάτης , αλλά μέλος της Βρετανικής ελίτ . Γυναικάδελφος του λόρδου Ντάφεριν πρεσβευτή της μεγαλειότητας στη Κωνσταντινούπολη . Εκείνη την περίοδο ο Δήμος Αθηναίων είχε προβεί σε εκτεταμένη δενδροφύτευση του Λυκαβηττού και απηγόρευε τη διέλευση σε ορισμένα σημεία του λόφου . Τη φύλαξη του Λυκαβηττού είχε αναλάβει η χωροφυλακή .

               Την ημέρα εκείνη , υπηρεσία εκτελούσε ένας αψίκορος χωροφύλακας και διανοητικά ανισόρροπος , σύμφωνα με κάποιες πηγές ονόματι Λουκάς Καλπούζης . Μόλις είδε το διπλωματικό ζευγάρι να κινείται κοντά στην απαγορευμένη ζώνη , το διέταξε να σταματήσει με σκαιό τρόπο . Όταν ο Νίκολσον του ανακοίνωσε την ιδιότητά του , το όργανο της τάξης τον τράβηξε από το μανίκι και τον χτύπησε στον ώμο με ένα μπαστούνι .

               Το επεισόδιο προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Βρετανικής Πρεσβείας . Ο Νίκολσον παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο , επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη στο  γραφείο του και απαίτησε να απολύσει τον Καλπούζη . Ο Τρικούπης , αφού εξέφρασε την λύπη του για το περιστατικό , έκανε δεκτό το αίτημά του και έδωσε εντολή να εκδοθεί ημερήσια διαταγή για την απόλυση του Καλπούζη , η οποία θα διαβαζόταν σε συγκέντρωση του προσωπικού της χωροφυλακής και στη συνέχεια θα δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

               Προς στιγμήν το επεισόδιο φαινόταν ότι έβαινε προς εκτόνωση , αφού ο Νίκολσον με την απόλυση του χωροφύλακα θεωρούσε τον εαυτό του δικαιωμένο . Όμως , όταν διάβασε την ημερήσια διαταγή εξεμάνη , αφού σε αυτήν αναφέρονταν και οι δικές του ευθύνες για το επεισόδιο του Λυκαβηττού . Κατόπιν παροτρύνσεων Γερμανών διπλωματών απαίτησε δημόσια συγγνώμη από το Σώμα της Χωροφυλακής . Και αυτή η απαίτησή του έγινε δεκτή από τον αγγλόφιλο Χαρίλαο Τρικούπη . Έτσι στις 11 π.μ. της 7ης Ιανουαρίου 1885 , δύναμη από εκατό άνδρες της χωροφυλακής Αθηνών παρετάχθη στη πλατεία Συντάγματος και παρουσίασε όπλα στον Βρετανό Πρόξενο Μέρλιν , ενώ η πάντα επαιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας .

               Ο δημόσιος εξευτελισμός της Ελλάδος προκάλεσε τη λαϊκή οργή και όξυνε τις επιθέσεις της Δηλιγιαννικής αντιπολίτευσης .  Το επεισόδιο Νίκολσον επέσπευσε την πτώση της Κυβέρνησης Τρικούπη, που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν με τη πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της φορομπηχτικής πολιτικής της ¨ .

 

               Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 4/1/2016                .   

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: