Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κακή συνήθεια της λαλομανίας


               Βλέπουμε , ακούμε , διαβάζουμε από Τηλεόραση , Ραδιόφωνο , Τύπο , ακούμε επίσης σε ομιλίες , επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος , όχι όλους ευτυχώς , να μεταχειρίζονται μια ¨ γλώσσα ¨ άνοστη , ακαταλαβίστικη ,  ¨ ξύλινη ¨ την λένε στις μέρες μας , που δεν έχει τίποτα το ¨ φρέσκο ¨ να πει και να προσθέσει.

              Ο αείμνηστος συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Ζαχαρίας Παπαντωνίου ( 1877 – 1940 ) , ασχολήθηκε , πριν εκατό χρόνια , με το παραπάνω φαινόμενο . Στο βιβλίο του με τίτλο ¨ Λαλομανία ¨, γράφει μεταξύ άλλων :

           ¨Από τον Πυθαγόραν ως τον Καρλάϋλ και τον Μαίτερλιγκ πολλοί ήσαν οι μυσταγωγοί και οι υμνηταί της σιωπής . Αλλά την ανέβασεν εις επιστημονικόν θρόνον ο Οσσίπ Λουριέ , γράψας ολόκληρον βιβλίον δια την φλυαρίαν . Κατά τον συγγραφέα , ο λόγος από την στιγμήν που παύει να διερμηνεύει ακριβείς και λογαριασμένας ιδέας είναι μια αρρώστια . Η αρρώστια αυτή ονομάζεται uerbomanie .  Ας την πούμε στη γλώσσα μας , λαλομανίαν . Λαλομανείς θεωρούνται , όλοι όσοι ομιλούν , χωρίς να έχουν τίποτα να πουν .

               Η λαλομανία είναι παθολογική ανάπτυξη της λειτουργίας του λόγου . Όπως η φύσις βγάζει ανωμαλίας , νάνους και γίγαντας , παράγει και ανθρώπους ανωμάλους εις το λαλείν και το γράφειν . Υπάρχουν λαλομανείς , κάθε είδους παντού , εις όλα τα επαγγελματικά και τα στρώματα της κοινωνίας , εις τους σοφούς , τους συγγραφείς , τους καθηγητάς , τους δικηγόρους , τους ανθρώπους του σαλονιού , τους πολιτικούς ...

              ... Αφού δε λαλομανία είναι η μανία να ομιλεί κανείς χωρίς να έχει να πει τίποτε , ερωτάται αν υπάρχουν πραγματικώς υγιείς εις τον κόσμον . Διότι ολίγιστοι από τους ομιλούντας έχουν πράγματι κάτι να πουν . Ο συγγραφεύς , εν τούτοις , θεωρεί ότι δύο είναι τα όντα εις τα οποία αποκορυφώνεται η λαλομανία . Αι γυναίκες και οι πολιτικοί ...¨

 
                  Βασίλειος Παλαμηδάς – 21/1/2016    

Δεν υπάρχουν σχόλια: