Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Φλογερός και ανυποχώρητος πατριώτης


               Από τον Νοέμβριο του 1881 , που απελευθερώθηκε ο Βόλος από την Τουρκική κατοχή , ένας νέος , ικανός και ταλαντούχος δημοσιογράφος εγκαταστάθηκε στη πόλη . Ήταν ο Δημήτριος Καλαποθάκης ( 1865-1921 ) , από την Αερόπολη της Μάνης .

               Εγκαταλείποντας τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στην Αθήνα , μετέβη στο Βόλο , όπου αρχικά εξέδωσε το 1881 την εβδομαδιαία πολιτικοσατιρική εφημερίδα ¨Σατανάς¨ . Η εφημερίδα εκδιδόταν κάθε Κυριακή έως το 1885 , οπότε διέκοψε τη κυκλοφορία της . Παράλληλα με τον ¨ Σατανά ¨ εξέδιδε και άλλη μία πολιτική σατιρική εφημερίδα τα ¨ Άβδηρα ¨ , η οποία κυκλοφορούσε κάθε Τρίτη , άγνωστο μέχρι πότε .

               Στις 26 Ιουνίου 1885 , ο Καλαποθάκης εξέδωσε την εφημερίδα ¨ Σημαία ¨ , η οποία κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη και Σάββατο και ήταν αμιγώς πολιτική . Από το 1886 η έκδοσή της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και έγινε καθημερινή . Βασικός χρηματοδότης υπήρξε ο τραπεζίτης και μετέπειτα Πρωθυπουργός Στέφανος Σκουλούδης , ο οποίος υποστήριζε τον Χαρίλαο Τρικούπη με το κόμμα του οποίου είχε εκλεγεί βουλευτής το 1881 .

              Η ¨ Σημαία ¨ διέκοψε την κυκλοφορία της το 1889 , όταν ο Σκουλούδης διέκοψε τη χρηματοδότηση της εφημερίδας εξαιτίας των άσχημων οικονομικών της . Ο Καλαποθάκης έγραψε τότε στον Σκουλούδη :

            -  Η ¨ Σημαία ¨ αποθνήσκει .

             - Αφήσατέ την να πεθάνει εν ειρήνη , απάντησε ο Σκουλούδης.

             - Ευαρεστηθείτε τουλάχιστον να αποστείλετε τα έξοδα ταφής

              Απάντησε ο Καλαποθάκης .

             - Επιθυμώ να παραμείνει άταφος . Απάντησε ο Σκουλούδης .

              Στη συνέχεια ο Καλαποθάκης ανέλαβε ιδιαίτερος γραμματέας του Χαρίλαου Τρικούπη , ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την ¨ Ακρόπολη ¨ του Βλάση Γαβριηλίδη .

              Μετά την αποχώρηση από την πολιτική του Τρικούπη ο Καλαποθάκης , το 1886 , εξέδωσε την εφημερίδα ¨ Εμπρός ¨, από τις σημαντικότερες της εποχής , με μαχητική αρθρογραφία και προοδευτική κατεύθυνση . Ήταν η εφημερίδα που του χάρισε κύρος και κοινωνική καταξίωση . Το ¨ Εμπρός ¨ κατάφερε να καθιερωθεί αμέσως . Η κυκλοφορία του , το 1897 , κυμαίνονταν μεταξύ 15000 έως 20000 φύλλων , ενώ κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της αναγνωσιμότηττας για την επόμενη εικοσιπενταετία .

              Πολλές εθνικές  υπηρεσίες προσέφερε ο Καλαποθάκης στον Μακεδονικό Αγώνα με τη δημιουργία του ¨ Μακεδονικού Κομιτάτου ¨ , όπου συγκεντρώνονταν χρήματα και εφόδια για τους Έλληνες Μακεδονομάχους .

                Υποστήριξε τον ¨ Στρατιωτικό Σύνδεσμο ¨ καί την ¨ Επανάσταση στο Γουδί ¨ , το 1909 , στην αρχή επιφυλακτικός και στη συνέχεια ένθερμος υποστηρικτής του Ελευθερίου Βενιζέλου .

                Με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης , το 1917 , πήρε θέση κατά των Μπολσεβίκων . Υποστήριζε πως ο Σοσιαλισμός προσπαθώντας να καταστήσει ελεύθερο τον άνθρωπο , καταλήγει να τον υποδουλώνει στον χειρότερο δυνάστη , στο Κράτος . Η οικονομική εξάρτηση από το Κράτος , προσέθετε , συνεπάγονταν και την ηθική και την πνευματική του υποδούλωση .

                Το ¨ Εμπρός ¨ έδωσε μεγάλη ώθηση στον πολιτισμό με τις ¨Πολιτιστικές Σελίδες¨ του , όπου έγραφαν σπουδαία ονόματα της λογοτεχνίας όπως , ο Ιωάννης Κονδυλάκης , Εμμανουήλ Ροΐδης , Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης , Γρηγόρης Ξενόπουλος κ.ά .

               Ο Δημήτριος Καλαποθάκης διακρίθηκε και ως θεατρικός συγγραφέας , γράφοντας έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική ιστορία :  ¨ Η Άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως ¨, ¨ Φωκάς ο Βουλγαροκτόνος ¨, ¨ Σαπφώ ¨ και άλλα .

               Απέθανε στη Γερμανία το 1921 κατά τη διάρκεια εγχείρησης. Το ¨ Εμπρός ¨ συνέχισε να εκδίδεται από το γιο του Αλκιβιάδη Καλαποθάκη .

 
              Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος , 5/1/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: