Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Στρατιωτικό Μουσείο Σαρανταπόρου


               Ο μπάρμπα-Χρήστος , πολεμιστής στον πόλεμο του 1940 , είχε τον μύλο στα 20 χιλιόμετρα του δρόμου Ελασσόνας – Λάρισας , δίπλα σε ένα χάνι που λεγόταν ¨ Χάνι Χατζηγώγου ¨ . Αυτό το Χάνι υπήρξε στη διάρκεια της μάχης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στις 9-10/10/2012 το Στρατηγείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων .

               Ο μπάρμπα-Χρήστος με μεράκι και από μόνος του το συντηρούσε να μη καταρρεύσει . Στη συνέχεια , απευθύνθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού  ( ΓΕΣ ) και το αποτέλεσμα όλων των ενεργειών του ήταν να στηθεί ένα Μνημείο για τους πεσόντες στη μάχη και το χάνι να μετατραπεί σε Μουσείο .

               Είναι ένα μικρό οίκημα στο οποίο φυλάσσονται , οπλισμός από εκείνη τη μάχη , στρατιωτικές στολές , εφημερίδες και δημοσιεύματα της εποχής και ένας οπτικοακουστικός χάρτης . Σε αυτόν , μπορεί κανείς ακούγοντας την αφήγηση της μάχης να βλέπει φωτογραφίες φωτισμένες , ανάλογα όλες τις κινήσεις των Ελλήνων και των Τούρκων .

               Η γρήγορη και νικηφόρα έκβαση της μάχης του Σαρανταπόρου αύξησε το ηθικό του στρατού μας και άνοιξε τις ¨ πύλες ¨ για την απελευθέρωση της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας .

               Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού , στη διήμερη μάχη , σε αξιωματικούς και οπλίτες ήταν 182 νεκροί και 995 τραυματίες . Οι απώλειες των Τούρκων επίσης σε νεκρούς , τραυματίες και αιχμαλώτους ήταν σοβαρές .

 
              Βασίλειος Παλαμηδάς - Βόλος , 6/1/2016                .

Δεν υπάρχουν σχόλια: